Video placeholde

S Babišem mám strach z návratu systému, kde se lidé bojí mluvit, říká režisér Bez vědomí Zachariáš

Před třemi lety se zapsal do povědomí diváků dramatickým seriálem Pustina. Po úspěšné spolupráci byl režisér Ivan Zachariáš osloven HBO znovu. Šestidílné špionážní drama, jehož děj se odehrává převážně v roce 1989, před revolucí, mělo premiéru symbolicky 17. listopadu 2019. 

Režisér Ivan Zachariáš získal za svoji práci více než sto ocenění, včetně několika Zlatých lvů. Patří mezi nejlepší reklamní režiséry světa. Vystudoval na pražské FAMU dokumentární tvorbu.

Špionážní drama Bez vědomí se rozhodl režírovat ještě před tím, než byl hotový celý scénář. Debutující Ondřej Gabriel, jeho autor, mluvil při přípravě šestidílné série s bývalými agenty STB, špiony i pamětníky. Jeho prostudování doby a příprava byly natolik důkladné, že se příběh musel pro televizní účely zjednodušovat. 

„Nechápu, jak je možné, že lidem přestávají bývalí agenti STB vadit. Možná si říkají, že už je to dlouho, nebo dávno. Přece ale když se někdo choval špatně, tak by se to pořád mělo nějak reflektovat a alespoň by se ten člověk měl omluvit,“ myslí si Ivan Zachariáš. „Aby se to zakoplo pod koberec a člověk bude dělat, že za minulého režimu nic nedělal, mi přijde špatně,“ dodává. 

Podle Ivana Zachariáše u nás upadá morálka. To, že v listopadu, kdy proběhly oslavy třiceti let od revoluce, stouply preference ANO, je pro něj nepochopitelné. Babiš a Zeman i celá enkláva kolem nich podle režiséra neustále lžou. Sám Zachariáš kvůli tomu před rokem přestal sledovat zprávy. 

Prezident Zeman a jeho chování režiséra hodně nebaví. Bojí se, aby ve spojení s Andrejem Babišem nepřišel návrat systému, ve kterém nefunguje právo pro všechny stejně a lidé se bojí mluvit. I to byla jedna z pohnutek, proč natočil Bez vědomí.

"Přál jsem si, aby se Bez vědomí líbilo, aby si v tom našli lidé nějaké paralely k dnešku, které tam jsou," říká o svém posledním projektu Zachariáš.