Oběť útoku na London Bridge Jack Merritt zasvětil svůj život pomoci druhým

Oběť útoku na London Bridge Jack Merritt zasvětil svůj život pomoci druhým Zdroj: ČTK/Alberto Pezzali

V Londýně uctili památku obětí pátečního teroristického útoku

Tři dny po teroristickém útoku dnes v Londýně uctili památku dvou jeho obětí. Pietní akce v centru města se zúčastnili mimo jiné premiér Boris Johnson, opoziční lídr Jeremy Corbyn i starosta britské metropole Sadiq Khan, informovala agentura Reuters. Otec jedné z obětí politiky při té příležitosti vyzval, aby smrt jeho syna nezneužívali k šíření nenávisti. Most London Bridge, na kterém policisté atentátníka zastřelili, se dnes znovu otevřel chodcům i autům.

Osmadvacetiletý terorista Usman Khan v pátek ubodal 23letou Saskii Jonesovou a 25letého Jacka Merritta. Podle agentury AP oba pracovali v programu zaměřeném na pomoc vězňům při návratu do společnosti. Při pátečním útoku utrpěli také tři lidé zranění. Dva z nich zůstávají v nemocnici, třetí byl již propuštěn. Jejich totožnost úřady nezveřejnily.

Khan se podle policie účastnil semináře resocializačního programu v budově Fishmonger's Hall, která stojí na předmostí London Bridge. Při návratu na její odpolední část začal útočit kuchyňskými noži. Účastníci akce jej následně pronásledovali na most, kde jej přemohli pomocí hasicího přístroje i rohu z narvala. Policie Khana zastřelila poté, co na něm spatřila sebevražednou vestu. Později se ukázalo, že šlo o atrapu.

Méně než dva týdny před parlamentními volbami se stal teroristický útok tématem předvolební kampaně. Premiér Johnson slíbil zpřísnit tresty pro odsouzené pachatele závažných trestných činů. Labourista Corbyn obvinil konzervativce, že zhoršení bezpečnostní situace v Británii způsobily škrty v rozpočtech policie, probační služby i péče o pacienty s psychickými problémy.

Otec Jacka Merrita vyzval politiky, aby smrt jeho syna nezneužívali v politickém boji. "Jack byl proti všemu, co vy podporujete - proti nenávisti, rozdělování a nevědomosti," napsal David Merritt na twitteru.

Khan byl odsouzen za terorismus v roce 2012, loni byl ale podmínečně propuštěn na svobodu a podle britských médií měl elektronický náramek. V reakci na teroristický útok úřady nyní prověřují propuštění více než sedmi desítek dalších vězňů, kteří si odpykávali trest za terorismus. Kvůli porušení podmínek předčasného propuštění se už do vězení vrátil 34letý muž z města Stoke-on-Trent. Ze stejného města ve střední Anglii pochází také Usman Khan.