Zeman s dcerou Kateřinou na fotbalové Lize mistrů: Vyrazili na Slavii

Zeman s dcerou Kateřinou na fotbalové Lize mistrů: Vyrazili na Slavii Zdroj: Twitter J. Ovčáčka

Politické puzzle, Zemanův čestný výkop, svět v pohybu a boj na dvou frontách

Jak známo, kdo si hraje, nezlobí. Možná i proto jsou krabice se skládačkami puzzle jedním z nejjistějších dárků pod stromečkem. Jsou pestré, barevné a počty dílků přizpůsobitelné mentální hranici obdarovaného, aniž byste jej urazili. Každý si najde své. Také naše společenská a politická scéna je velké puzzle a každý si najde úměrně své mentální hranici vlastní. Pravda, často podobné spíš než rozkošně romantickým ladovským obrázkům stále častěji šklebům breughelovských obrazů. Proto i Zpětné zrcátko přináší na počátku adventu svým příznivcům několik dílků do mozaiky. Dají se shrnout pod oblíbené rčení strýčka Váni z Višňového sadu: A tak tady žijem!

Déle jak dva týdny již rezonuje a straší v myslích kašparů politiků – i těch, kteří zůstali jen kašpary - úspěch poslední demonstrace Milionu chvilek na Letné! Před volbami, v nichž Realisté Petra Robejška svým programem oslovili množinu voličů, vyjádřenou v procentech hodnotou zvíci statistické chyby, byl pro ně rostoucí počet protestních stran „povstáním lidu a zdravého rozumu proti dekadentním a zkrachovalým elitám tradičních politických stran“. Poté, co dostali Realisté realisticky výprask jak Sparta v lize, vidí pan Robejšek na Letné jen svedenou masu dvě stě sedmdesáti tisíc pitomců, slepě táhnoucích za novými…ale, však to znáte: samozvanci a ztroskotanci. Jak rád by pan Robejšek byl mezi nimi.

Ti, co na vrchol dosáhli, mají jiný problém. Nejen to! Mají moc a vládu i nad tou částí společnosti, která je nevolila, a dokonce i peníze nás všech. Ale to nestačí! K orgasmu potřebují i náš obdiv a lásku, které nikdy nemají dost od všech. A to je trápí! Pokud máte pocit, že námi přitom jen opovrhují, pak i to je pravda! V závěru listopadu, byť je měsícem Svátku zesnulých, neumřel žádný dost slavný Čech či Česka, aby měli ministři i premiér příležitost přiblížit se lidu. Musel stačit český fotbal, byť zemřel už dávno. Ani (případné) vítězství Slavie nad Interem Milán tak nemohlo být větším šokem než návštěva utkání fanatickým fotbalovým rowdies, Milošem Zemanem. Zlí jazykové tvrdí, že chybělo jen málo, aby došlo z jeho strany k čestnému výkopu, na němž po revitalizaci třicetiletý Miloš Zeman (zdroj kancléř Vratislav Mynář) trval, přestože, jak známo, čestné výkopy a líbání jakýchkoliv prezidentů jsou výsadou Jiřiny Bohdalové.

Berounka nebude vedena jako splavitelná řeka až po Radotín! Ministr životního prostředí označil nápad na její splavnění za nesmysl. „Indiánské přísloví říká, že sedíš-li na mrtvém koni, sesedni. To bych vzkázal pracovníkům, kteří stále tento projekt podporují,“ uvedl Brabec. Novela zákona zabrání investičním záměrům, které zahrnují vybagrování dna řeky od Berouna po Radotín, dva nové jezy, deset plavebních komor, zvýšení jezu v Karlštejně nebo stavbu plavebního kanálu v úseku Lipence – Dolní Černošice. „To, o co běží, je zastavit zbytečné vyhazování peněz.“, řekl místopředseda ODS Martin Kupka. Zdá se, že se někomu s kanály roztrhnul pytel.     

Zmíněný Brabec je na Ministerstvu životního prostředí prý lepší než holub na střeše. Jako většina opeřenců také on na zimu zamířil do teplých krajin a navštívil Malajsii a Vietnam. Není nad to sbírat zkušenosti v zemích, jež jsou nám životním prostředím blízké. Zpětné zrcátko doporučuje navštívit i Singapur, kde je jedním ze základů politiky životního prostředí zákaz odhazování vajglů na zem a jeho porušení je sankcionováno nepodmíněnými tresty. Co by to přineslo okolí Pražského hradu, raději nepomyslet.

I ministr zemědělství Miroslav Toman vyrazil do světa na zkušenou a na pozvání tamního ministra zahraničního obchodu a investic vyrazil na Kubu. Není nad to sbírat zkušenosti v zemích, kde se lze poučit u odborníků. Zlí jazykové tvrdí, že hlavním bodem jednání má být vývoz českého cukru na Kubu… Fousatá anekdota říká: „Co se stane po vítězství komunismu na Sahaře? Do roka a do dne se tam bude dovážet písek pro jeho absolutní nedostatek!“

Svět je zkrátka v pohybu! Delegace hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR by ráda zamířila do Jihoafrické republiky nebo do Brazílie. Anebo někam jinam, kde je hezky a víc teplo, než u nás v tomhle zasraným počasí. Důvod už se vymyslí!

Expertní tým prezidenta Miloše Zemana jednoznačně odsoudil počínání předsedy Senátu Jaroslava Kubery a pražského primátora Zdeňka Hřiba ve vztahu k Číně, jak informoval Jiří Ovčáček. Nejen, že Hřib zrušil družbu s Pekingem, ale navíc Kubera, po Zemanovi druhý nejvyšší ústavní činitel, potvrdil, že příští rok navštíví Tchaj-wan. A to si dovolil dost! Přinese to prý výrazné zhoršení našeho vztahu s Čínou.  Ale všechno zlé je k něčemu dobré. Kancelář prezidenta také oznámila, že pokud ten prcek na Tchaj-wan pojede, tak už není přítelem Bimba. To si u Kuberů oddechli!  

Další válečný štváč roste v ODS. Starosta Řeporyjí, syn výtečného komika a milého člověka, Pavel Novotný, se propadá stále hlouběji do psychopatického nitra své osobnosti. Nejde ani tak o obsah jeho sdělení, jako o formu. Poté, co si řekl o křeslo předsedy ODS návrhem na pověšení Mlátičky Ondráčka i několika dalšími zásahy v domácí politice, jsme díky jeho pár slovům ve válce s Ruskem. A pak že to nejde! Vláda promptně zareagovala podmínečným propuštěním Marka Dalíka. Boj na dvou frontách, jehož se obával i Hitler, bude potřebovat odborníky na vyzbrojení armády v tomto nelehkém boji. „Jenom lžete, smějeme se tu tomu!“, řekl starosta Novotný v živém vysílání ruské televize. Má přirozeně pravdu, jen Zpětné zrcátko nechápe, proč se u toho chová a mluví jak idiot? Nebo…ale to snad ne!

I předvolební kampaň běží na plné pecky na všech frontách. Dodnes se řeší, zda byl Klaus mladší 17. listopadu vulgárními výkřiky – za něž by se sám nemusel stydět – urážen právem či nikoliv a zda bylo jeho nešťastné dítě obětí davu či vlastního otce. Kdepak, dítě a pes v marketingu nikdy nezklamou. O to ale vůbec nejde! Podstatné je, že Trikolóra už funí ve volebních průzkumech na záda moravské Yakuze Tokyo Kanimůry.

Jarek Nohavica se rozparádil v nové písni Jezevčík, čík, čík, čík, která je v souboji se žížalou Julií  Dády Patrasové těžký kalibr. V zápalu politického protestsongu ovšem národnímu bardovi nějak ujely nohy a na další moskevskou medaili to nevypadá, zpívá-li o farářově jezevčíkovi mimo jiné:

…Dlouhé chlupy má to farářove zvíře / Vypadá jak medvěd kdesi ze Sibiře /

No a ten jeho kukuč - celý Gustav Husák /  Buzík, Žid, xenofob a ještě RUSÁK

Čik čik, čik čik, všecko ten jezevčík

Když mu hodíš balon, lítá jak ztrhaný / mezi kedlubnama jako kolem brány /

Oči vyvalené má jak Marťán / Buzík, Žid, xenofob, Rusák a ještě (kurva) SPARŤAN

Čik čik, čik čik, jezevčík

To jaký je pes, to dobrý základ tvoří / a o pravém tabu se tu nehovoří/

že pan farář je na kluky a že rád dá si decko / Vedle takového psa mu promineme všecko!

Čik čik, čik čik, jezevčík

No, není to k popukání? Jak bonmoty pana prezidenta, který by měl vzít Jarka někdy s sebou do Číny. Pokud by se hodila nějaká sloka navíc, Zpětné zrcátko navrhuje:

Je s tím psiskem velká sranda / kam se na něj sere panda

Číně do zadnice – hop a leh´ / Kdo neskáče, není Čech

Čik čik, čik čik, jezevčík

Zdá se, že si Jarek po těch medailích sám ze sebe trochu cvrnknul do trenclí a na další moskevskou medaili moc nevypadá. Zato vypořádní se z církevními restitucemi. Je to holt pašák, ten náš Jarek!

Vojtěch Filip se nechal slyšet, že snížení dotace pro spolek ruského švába a bojovníka za svobodu plukovníka z leknutí, sapéra Vodičky by znamenalo zhanobení památky bojovníků proti fašismu. Zpětné zrcátko se spíš domnívá, že ideologičtí potomci vrahů a trýznitelů národa v podobě komoušů a udavačů ve vládě jsou zhanobením památky bojovníků proti komunismu a obětí tohoto boje.

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík