Tina Turner

Tina Turner Zdroj: Foto TV Nova

Tina Turner byla jednou z nejúspěšnějších rockových zpěvaček
Tina Turner byla jednou z nejúspěšnějších rockových zpěvaček
Tina Turner byla jednou z nejúspěšnějších rockových zpěvaček
Tina Turner byla jednou z nejúspěšnějších rockových zpěvaček
Tina Turner byla jednou z nejúspěšnějších rockových zpěvaček
21
Fotogalerie

Zemřela „rocková babička" Tina Turner, královna rock'n'rollu s nezaměnitelným chraplavým hlasem

Simply the Best, Missing You, We Don´t Need Another Hero, What´s Love Got to Do with It, Typical Male a nebo Golden Eye ze stejnojmenné bondovky. Stačí vyjmenovat tyto a další hity a všem se vybaví hudební dračice Tina Turner, které nikdo neřekl jinak než „rocková babička“. Slavná zpěvačka s charakteristickým chraplavým hlasem dnes zemřela ve věku 83 let po dlouhé nemoci ve svém domě v Kusnachtu u Curychu ve Švýcarsku.

Tina Turner, svým civilním jménem Anna Mae Bullock, se narodila ve vísce Nutbush v americkém státě Tennessee. Byla prý nechtěným dítětem a v jejích žilách po předcích koluje i indiánská čerokézká krev. Avšak už od jejího útlého dětství bylo zřejmé, že jí byl do vínku dán velký talent. Jako malá holčička zpívala v kostele gospely a její hlas dojímal všechny přítomné. Po rozvodu rodičů ji vychovávala babička, a když po svých osmnáctinách dokončila školu v St. Louis, živila se mladá Anna krátký čas jako pomocná zdravotní sestra.

Během svých studií však potkala v jednom z místních klubů Ike Turnera, kapelníka rhytm&bluesové kapely Kings of Rhytm. Ten jí nabídl práci (čímž odstartoval její kariéru, na jejímž začátku došlo k jejímu přejmenování z Anny na Tinu) a za něho se v roce 1958 i provdala. První syn Craig se jí narodil ještě před svatbou a měla ho s Raimondem Hillem, který hrál v Turnerově kapele na saxofon. Druhého syna Ronnieho pak měla již s Ikem a k tomu ještě adoptovala jeho dva syny z prvního manželství.

Život s Ikem však pro Tinu nebyl žádnou procházkou růžovým sadem. Později ve své autobiografii uvedla, že ji po celou dobu manželství fyzicky týral a ona se v roce 1968 dokonce pokusila o sebevraždu. S manželem „vydržela“ do roku 1976, kdy podala žádost o rozvod. Mezitím jí Ike ještě zlomil nos a ona musela na plastiku.

Turnerová zahájila svoji kariéru v roce 1960, kdy se svým mužem Ikem nahráli skladbu A Fool in Love. V šedesátých a sedmdesátých letech pak vytvořili velké množství hitů, v roce 1972 dokonce získali společně Grammy za skladbu Proud Mary. Vyhrocený manželský život však Tinu přivedl takřka na samotné dno. Druhý „start“ její kariéry pak přinesla až 80. léta, kdy se vzpamatovala z rozvodu a dluhů. Velikou satisfakcí se pro ni stalo album Private Dancer z roku 1984. Během následujícího roku se ho prodalo na deset milionů kusů a zpěvačce vyneslo čtyři ceny Grammy. Její koncerty byly doslova magnetem pro diváky. Například 16. ledna 1988 přišlo na její koncert v Riu de Janeiro 182 tisíc diváků, což jí vyneslo zápis do Guinessovy knihy rekordů. Na začátku 90. let napsala svoji autobiografii „Já, Tina“, podle níž byl natočen oscarový film What's Love Got to Do with It.

Ve svých třiasedmdesáti letech se Tina Turner objevila na titulní straně časopisu Vogue, a stala se tak nejstarší celebritou na obálce tohoto časopisu v historii. Traduje se, že její nohy byly považovány za jedny z nejkrásnějších nohou na světě, a proto si je nechala pojistit u společnosti Lloyd´s na několik milionů liber.

V posledních letech Tina Turner čelila řadě zdravotních komplikací. Prodělala mrtvici a bojovala s rakovinou střev. Přestaly jí pracovat ledviny, protože odmítala užívat léky na vysoký krevní tlak. V červenci 2013 se provdala za o šestnáct let mladšího manžela Erwina Bacha. Zdravotní problémy ji však sužovaly natolik, že vážně uvažovala o asistované sebevraždě, protože nechtěla podstupovat dialýzu. Erwin Bach jí nakonec daroval svoji ledvinu. Celou tuto životní epizodu zpěvačka pak vylíčila ve své druhé biografii My Love Story.

Za svoji kariéru Tina Turner prodala přes 200 milionů desek. Její posledním počinem byla deska Twenty Four Seven z roku 1999. Show „rockové babičky“ měla možnost zažít i Praha, v níž se zpěvačka během své kariéry zastavila hned třikrát, přičemž naposledy to bylo 27. dubna 2009 a aplaudovala jí vyprodaná O2 Aréna.