Zdroj: Budějovický Budvar

Ležák SEDM SPOLČENÝCH zamířil na české, moravské a slezské pípy

Ještě jste o něm neslyšeli? Tak zbystřete. Skupina sedmi sládků se jednoho krásného dne rozhodla, že společně uvaří výjimečný ležák. Rozhodnutí uvařit něco unikátního plynulo nejen z jejich partnerství, ale hlavně přátelství.

Nejedná se jen o hezký příběh, ale skutečnost, která dokazuje, že pivo sbližuje. "V pivovarnické komunitě se všichni známe, na soutěžích si hodnotíme svoje piva, občas se při tom štengrujeme, ale v podstatě jsme všichni přátelé a vzájemně se uznáváme," říká obchodní sládek národního pivovaru Budějovický Budvar. Ležák SEDM SPOLČENÝCH uvařili spolu s Alešem Dvořákem z Budvaru sládci z pivovarů Antoš, Clock, Cobolis, Permon, Zichovec a Zvíkov.

Video placeholde
Sedm spolčených: Limitovaný ležák, který vznikl díky kamarádství 7 sládků ze 7 pivovarů • Budějovický Budvar

V čem je ležák výjimečný?

Kromě toho, že se jedná o produkt přátelství a spolupráce, tak byl k výrobě tohoto ležáku spotřebován chmel Mimosa. Sládci vybírali z nově šlechtěných odrůd chmelů, které zatím pro vaření piva nikdo ve větší míře nepoužil, a rozhodli se nakonec pro tento. Jde o chmel se specificky ovocným aroma, které svou vůní připomíná víno. Na uvaření SEDMI SPOLČENÝCH padla veškerá letošní úroda Mimosy, a to celkem 150 kilogramů, objem uvařené várky pak činil 300 hektolitrů. Jde tak o limitovanou edici, která se již od minulého týdne čepuje na pípách hospod Budějovického Budvaru a výčepech zúčastněných minipivovarů.

Spolčení přátel, bez kterého by unikátní pivo nevzniklo

Budějovický Budvar, národní pivovar
Obchodní sládek: Aleš Dvořák
Založeno: 1895

Cobolis pivovar Ládví, Praha
Sládek: Pavel Palouš
Založeno: 2018

Pivovar Antoš Slaný
Sládek: Braňo Slovák
Založeno: 2010

Rodinný pivovar Zichovec
Sládek: Tomáš Mužík
Založeno: 2016

Pivovar Permon Sokolov
Sládek: Petr Bohánek
Založeno: 2006

Pivovarský dvůr Zvíkov
Sládek: Vladimír Ličman
Založeno: 1993

Pivovar Clock Potštejn
Sládek: Jakub Sychra
Založeno: 2014