Jiří Pospíšil s nástupkyní na předsednickém postu TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou

Jiří Pospíšil s nástupkyní na předsednickém postu TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou Zdroj: Nikola Forejtová

Přišel, přihlížel, prohrál. Jiří Pospíšil v čele TOP 09 celé dva roky prošustroval

Druhá nejmenší sněmovní strana si o víkendu zvolila nové vedení. V týmu nové předsedkyně Markéty Pekarové Adamové však nezasedne bývalý stranický šéf Jiří Pospíšil. Delegáti ho nezvolili ani řadovým místopředsedou, přestože si to Pekarová Adamová přála. Výsledek volby je jasným vysvědčením, podle kterého Pospíšil jako předseda propadl na celé čáře. A vzhledem k jeho dosaženým nevýsledkům lze dodat, že za jeho vedení strana promarnila dva roky času na svou vnitřní konsolidaci, ale i hlubší integraci s dalšími opozičními stranami pravého středu.

Za Pospíšilovým pádem stojí poměrně bohatá mozaika důvodů. Tím hlavním bylo, že Pospíšil v české „vysoké“ politice takřka nebyl vidět. Místo aby tepal vládu a představoval své programové alternativy, tak si užíval klídek v křesle europoslance v Bruselu. Tomuto křeslu dal přednost i v okamžiku, kdy jím vedené hnutí Spojené síly pro Prahu poměrně slušně zabodovalo v komunálních volbách v Praze.

Pospíšil velice stál o primátorský řetěz, a když si jej nevyjednal, vyklidil svoji pozici v exekutivě metropole a dal přednost teplému místečku v Bruselu. Jeho argument, že jako předseda zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu má velký vliv na chod metropole, je jen velice chabým pokusem o omluvu.

Zkrátka se česká politika dělá v České republice, a nikoliv za kopečky. Ve sněmovně, Senátu, médiích a všeobecně ve veřejném prostoru jej tak velice hravě zastínili Miroslav Kalousek, Markéta Pekarová Adamová, ale i Tomáš Czernin či Jiří Růžička. Pospíšilovo jméno tak bylo více spojeno s mecenáškou umění Medou Mládkovou a její nadací než s politikou a to je trestuhodně málo.

Jiří Pospíšil byl kdysi výraznou tváří ODS, a to do té míry, že dokázal v Plzeňském kraji této straně dodat slušný výsledek i v době, kdy byla na kolenou. Zřejmě si myslel, že to tak bude napořád a že jeho jméno bude působit jako magnet. A to i v případě TOP 09, která před dvěma lety jen tak tak utekla hrobníkovi z lopaty. Přepočítal se. V letošních volbách do Evropského parlamentu sice koalice TOP 09 se Starosty získala tři mandáty, ale to jen díky tradičně dobrému výsledku v Praze, která dodala do konečného zisku více než čtvrtinu hlasů. Samotný Pospíšil získal o 40 tisíc preferenčních hlasů méně než před pěti lety.

Pospíšil troufale prohlašoval, že předává stranu v dobré kondici s růstovým potenciálem. Za dva roky v čele přitom její preference vůbec nezdvihl a jeho politický a myšlenkový odkaz je mizivý. To je nejen velice špatné vysvědčení, ale především pro TOP 09 nepříjemná zpráva, protože strana tak prohospodařila další dva roky. Tuto dobu přitom měla věnovat své vnitřní konsolidaci a snaze o hlubší myšlenku a personální integraci s dalšími stranami pravého středu.

Za necelý rok se totiž uskuteční další důležité volby do krajů a třetiny Senátu. Nové vedení tak má nyní co dělat, aby se na tento střet s realitou nachystalo a připravilo alespoň něco, co má šanci voliče oslovit. První věcí by však mělo být velké odstřihnutí se od Jiřího Pospíšila a omluva voličům. Ano, jeho působení v čele TOP 09 byl velký omyl. Otázka nyní je, jak velkou cenu za to strana v dohledné době zaplatí.