Video placeholde

Douchová: Posedlost zdravým jídlem je nemoc, žít s takovým člověkem je těžké. Přibývá nemocných mužů

Anorexií může trpět žena normální hmotnosti, stejně jako hubený člověk může onemocnět záchvatovitým přejídáním. Jedná se o psychiatrická onemocnění, která mohou člověka postihnout v jakémkoli věku. Nezáleží ani na pohlaví či sociálním statusu. S poruchami příjmu potravy se léčí muži i děti. Rozhodně se nejedná o výsadu mladých vyhublých dívek. Vysvětluje v rozhovoru psycholožka Zuzana Douchová.  

Anorexie, bulimie, záchvatové přejídání, tří základní a všeobecně známé poruchy příjmu potravy, které jsou stále podceňované. A to jak v rodinách či školství, tak ve zdravotnictví. A počet nemocných se stále zvyšuje. Přibývá nemocných mužů. Například mezi sportovci. A narůstá také počet nemocných s novou poruchou zvanou bigorexie. Jedná se o potřebu mít velké množství svalů. Mezi nové poruchy patří také ortorexie. „Veganství nebo například makrobiotika jsou vstupní branou do ortorexie,“ říká Douchová.

Poruchy příjmu potravy mají z psychických nemocí nejvyšší úmrtnost, upozorňuje psycholožka Douchová. A připomíná tak, že se jedná o závažná onemocnění, u nichž opravdu nestačí říct – tak se prostě najez.     

V rodinách, kde se objeví porucha příjmu potravy, se neustále přehazuje vina. Častým tématem se stává, kdo za to může. Rodiče obviňují své děti, proč jsou, jaké jsou. Děti obviňují rodiče, že je to jejich chyba. Nakonec rodiče obviňují sami sebe a nemocný se pro změnu obviňuje sám, že nedokáže normálně jíst. Vina se točí dokola z jednoho člena na druhého a zhoršuje nemoc. „Pokud už nějaká porucha spojená s jídlem v rodině je, základem je neobviňovat,“ říká psycholožka Douchová.