Z akce projektu Komunikace 89.

Z akce projektu Komunikace 89. Zdroj: Karel Cudlín

Z akce projektu Komunikace 89.
Z akce projektu Komunikace 89.
Z akce projektu Komunikace 89.
3
Fotogalerie

U příležitosti Dne pádu cenzury probíhá na Letné nonstop vysílání demonstrace z listopadu 1989

Výzvu ministrům školství, kultury a zahraničí ke kultivaci veřejného dialogu a rozvoji mediálního vzdělávání zveřejnili organizátoři výstavy Komunikace 89. Stalo se tak u příležitosti vyhlášení Dne pádu cenzury, který připomíná, že 25. listopadu 1989 socialistická Československá televize poprvé necenzurovaně a živě přenášela dění z největší národní demonstrace 20. století proti totalitnímu režimu z Letenské pláně. Autoři výstavy z Památníku ticha reagují „Výzvou ke Dni pádu cenzury“ vztahující se ke kultivaci veřejného dialogu a rozvoji mediálního vzdělávání na ohlasy návštěvníků z řad studentů i široké veřejnosti. Výstava už čtyřem tisícům žáků ukázala, jak se dělala revoluce bez internetu a sociálních sítí. Události z listopadu 1989 v neděli a v pondělí připomíná na Letné vysílání z velkoplošné obrazovky.

„Reakce návštěvníků i tvůrců výstavy jsou jednoznačné. Po třiceti letech svobody přicházejí nové formy manipulace, které infikují různými zájmy mediální prostor i naše myšlení. Jsou to jevy, které umíme pojmenovat, ale neumíme zatím přijmout účinná opatření, jak se jim bránit,“ říká autor a kurátor projektu Komunikace 89 Pavel Štingl z Památníku ticha. Výstava Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu je v nově vybudovaném výstavním pavilonu na pražské Letenské pláni k vidění už od 11. října a potrvá do 30. listopadu.

Výzva ke Dni pádu cenzury oslovující členy vlády mimo jiné říká: „Zatímco před třiceti lety jsme se snažili rozpoznat pravdu od ideologických frází a toužili jsme po svobodě slova, dnes se snažíme reagovat na mediální manipulaci doléhající k nám na základě ignorance a obecně přijímaných lží prostřednictvím sociálních sítí a dalších moderních komunikačních kanálů… Je nutné, aby české školství mělo co nejdříve jasnou metodiku a zřetelnou koncepci pro mediální výchovu. Je třeba přijmout opatření pro rozvoj kulturní diplomacie, která dokáže upevnit naši identitu v duchu současných evropských trendů. Je třeba zahájit nový veřejný dialog o kultivaci mediálního prostředí a o základech kulturní gramotnosti všech generací.“ Celé znění výzvy je k dispozici zde.

U příležitosti Dne pádu cenzury začalo přímo naproti výstavnímu pavilonu Komunikace 89 v neděli 24. listopadu ve 12 hodin vysílání na velkoplošné obrazovce symbolicky umístěné na tribuně stadionu Sparty. Jedná se o stejnou tribunu, která v listopadových dnech před třiceti lety řídila letenské demonstrace. Nonstop vysílání skončí v pondělí 25. listopadu ve 13 hodin a jeho obsahem budou záběry z listopadových událostí před třiceti lety a videa natočená v rámci Komunikace 89 včetně výstupů z akce Autodialog s Václavem Havlem.

Video placeholde
Autodialog • Komunikace 89

V neděli 24. listopadu od 15 hodin se u pavilonu Komunikace 89 koná komponovaný program Den pádu cenzury moderovaný členy divadla Vosto5. V rámci programu vystoupí na téma cenzura i skupina stand-up komiků. „Za významný úspěch považujeme spolupráci s Českou televizi, která v rámci partnerství sestavila pro ČT2 nedělní a pondělní vysílání pod názvem Den pádu cenzury – 30 let,“ uvedl Pavel Štingl.

Projekt Komunikace 89 vznikl s podporou Ministerstva kultury ČR, Hlavního města Prahy a Městské části Praha 7. Probíhá pod záštitou Ministerstva kultury ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, primátora Prahy Zdeňka Hřiba a starosty Prahy 7 Jana Čižinského. Hlavními partnery jsou Česká televize a ČTK.