Říčany: slavnostní otevření nového zimního stadionu.

Říčany: slavnostní otevření nového zimního stadionu. Zdroj: profimedia

Otevření zimního stadionu v Kuřimi
Otevření zimního stadionu v Kuřimi
Zimní stadion v Kuřimi
Otevření zimního stadionu v Kuřimi
Otevření zimního stadionu v Kuřimi
7
Fotogalerie

V ČR mají vyrůst nové zimní stadiony. Problém je ale ve financích, haly nevydělávají

Češi mohou bruslit na 170 krytých zimních stadionech. To podle hokejového svazu nestačí. Má však nastat změna, a to i proto, aby v zemi přibývalo hokejistů a krasobruslařů. Výstavbu či alespoň modernizaci zimního stadionu zvažuje podle informací deníku E15 celkem 26 měst, například Brno, Dobříš a Jihlava. „V šesti případech je to modernizaci stávajícího zařízení, ve čtyřech výstavba druhé ledové plochy a ve zbývajících šestnácti případech vybudování nového stadionu,“ potvrzuje mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund.

„Zásadní rekonstrukci by přitom vzhledem k délce provozu potřebovala řada dalších stadionů,“ dodává Zikmund. Důvodem pro investice do rekonstrukcí, případně stavby nových ledových hal, je také to, že provoz nynějších zařízení je příliš drahý kvůli vysoké energetické náročnosti a zastaralým technologiím chlazení. 

Na mapu tuzemských zimáků naposledy přibyly Říčany, pražské Strašnice a Kuřim. Tam stála stavba zimního stadionu sto milionů korun. „Sám hraju hokej a pohybuji se v developmentu. Přišlo mi přirozené to spojit,“ vysvětluje jednatel společnosti Fuertes Development Zdeněk Přichystal zrod nápadu postavit pro jedenáctitisícové město v blízkosti Brna novou ledovou plochu. Projekt podporovaný radnicí zčásti zafinancovaly banky.

Na zimních stadionech se příliš vydělávat nedá, shodují se provozovatelé. Zpravidla usilují o udržení černé nuly. Do plusu se dostávají jen provozovatelé multifunkčních hal, které nabízejí zázemí pro koncerty a další komerční společenské události.

Více se dozvíte v článku na webu E15.cz >>>