Video placeholde

Na tuhle hru se čekalo 15 let – Half Life: Alyx nakonec dorazí, ale v jiné podobě, než hráči čekali

Od vydání kultovní počítačové hry Half Life 2 uběhlo 15 let. Její fanoušci celou tuto dobu čekají na pokračování, které by rozšířilo příběh a přineslo více obsahu ze světa zamořeného stvůrami z alternativní dimenze. Jistě, hráči se sice dočkali datadisků pro druhý díl, Half Life 2 Episode 1 a Episode 2 navýšily příběh o pár hodin, nicméně nebyly tím plnohodnotným pokračováním, po kterém fanoušci toužili, a příběh epizody 2 skončil napínavým otevřeným koncem. Epizoda 3 měla na otevřený konec navázat, k tomu ale nedošlo.

Společnost Valve, která za vývojem her Half Life stojí, slíbenou epizodu 3 nikdy nezrušila. Prezident firmy Valve Gabe Newell o vývoji hry úspěšně mlžil a jeho postoje se v různých rozhovorech během let změnily z „Epizoda 3 bude obsahovat věci, které předtím hráči ještě neviděli, nová herní paradigmata“ na opakované „Ohledně Half Life 3 vám nemám co říct“. To během let způsobilo mezi hráči spekulace. Někteří se domnívají, že pokud Valve pracuje na hře takto dlouho, musí pracovat na něčem obrovském, jiní ani nevěří, že projekt existuje. Situaci nepomáhají ani smíšené zprávy od Valve, úniky informací o hře samotné, drby o možném příběhu, spekulace o datu vydání a tak dále.

Nyní se ale situace úplně změnila. Vydání je oznámeno na březen 2020 a hra nese název Half Life: Alyx. Trailer na hru je venku a obsahuje scény přímo ze hry, předobjednávky na Steamu byly spuštěny a vydání hry tedy již nic nezastaví. Je to důvod k oslavám? Možná ano, ale je tu jeden velký háček. Hra vyjde jako titul pro virtuální realitu bez možnosti hrát na klasické 2D obrazovce. Pro mnoho hráčů tento fakt představuje velké zklamání, neboť s využitím této technologie přichází i změna herního stylu, který odbočí od klasického Half Life. Další odbočku představuje fakt, že nebudeme hrát za postavu vědce Gordona Freemana, hlavního protagonistu předchozích dílů série, nýbrž za Alyx Vance, Gordonovu společnici z Half Life 2 a datadisků Episode 1 a Episode 2. Pokud byste čekali, že příběh naváže na otevřený konec epizody 2, opět špatně, příběh bude zasazený mezi první a druhý díl, tedy mezi Half Life 1 a Half Life 2. Na druhou stranu grafika i herní mechaniky vypadají zajímavě a nám nezbývá nic jiného,než si trpělivě počkat na výsledek. Po 15 letech čekání už těch pár měsíců přece nikoho nezabije.