Zdroj: Komerční banka, a.s.

Komerční banka je připravená na financování kogeneračních jednotek

V dnešní době hledání nových, ekologických možností výroby elektrické energie je kogenerace zajímavou podnikatelskou příležitostí se značným budoucím potenciálem. Kogenerační jednotka, neboli zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, se od ostatních zdrojů elektřiny odlišuje především svojí vysokou účinností využití energie v palivu. Ta u technologicky vyspělých zařízení velmi často přesahuje hranici 90 %.

Základem celého systému je spalovací motor na zemní plyn. Ten produkuje jednak točivý pohyb, který je přeměněn na elektřinu, a také odpadní teplo. Zásadní výhodou kogeneračního systému a důvod jeho vysoké účinnosti spočívá ve využití tohoto tepla, které slouží k ohřevu vody, například pro vytápění. Časté efektivní uplatnění najdou kogenerační jednotky například v hotelnictví, v provozech bazénů a wellness, jako náhrada kotelen bytových domů a podobně.

Státní podpora provozovatelů kogeneračních jednotek

Jako ekologický způsob výroby elektrické energie je kogenerace podporována státem. To z ní momentálně činí jednu z mála oblastí v energetice, kde je dostupná provozní podpora. Provozovatelé kogeneračních jednotek mohou využít zelených bonusů k výkupní ceně vyrobené elektřiny, které stát poskytuje v souladu s pokyny Evropské unie. Na rozdíl od jiných „zelených“ elektráren ale není kogenerace závislá na rozmarech počasí, jako jsou sluneční svit, intenzita větru nebo momentální průtok vodního toku. Celý systém je navíc velmi kompaktní a budoucí provozovatel nemusí řešit výběr vhodné lokality nebo dokonce námitky místních obyvatel či úřadů.

Financování podnikatelského záměru

Podnikatel, který chce systém kombinované výroby elektřiny a tepla vybudovat, stojí před zásadní volbou důvěryhodného partnera pro financování celého systému. Takovým partnerem s rozsáhlými zkušenostmi s financováním projektů z oblasti energetiky je Komerční banka. Ta disponuje specializovaným týmem, který se zabývá projekty z oblasti energetiky, mezi které kogenerace patří.

Vzhledem k velkému potenciálu kogeneračních jednotek byla v Komerční bance pro posuzování těchto projektů nedávno odsouhlasena nová pravidla. Díky nim jsou klientům poskytnuty jasné parametry, za kterých je možné kogenerace financovat a současně došlo k výraznému zrychlení schvalovacího procesu. To potvrdily i první projekty, které již byly na základě nových pravidel schváleny.

Pokud jste se rozhodli využít potenciálu, který společná výroba elektřiny a tepla nabízí a hledáte bezpečný zdroj financování vašeho podnikatelského záměru, přijďte se poradit s odborníky do Komerční banky, kteří vám pomohou váš projekt zrealizovat.