Andrej Babiš - ilustrační snímek

Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Babiš zalitoval, že byl členem KSČ. Mažu si tě, Andreji, naštval se Vojtěch Filip a ukončil spolupráci s ANO

Po sobotním koncertě na Letné, kde se sešlo 250 000 lidí, Andrej Babiš v neděli nejprve brzy ráno, když tam ještě nebylo tolik lidí, kteří na něho nadávali, uctil památku sametové revoluce na Národní třídě, načež si odskočil do Národního muzea pronést projev. V něm se mimo jiné nečekaně vyznal k tomu, že není pyšný na své členství v KSČ. Toto jeho gesto rozohnilo komunisty z KSČM, kteří prostřednictvím svého předsedy Vojtěcha Filipa Babišovi vzkázali, ať si tedy vládne sám, když se stydí být komunistou.

„Premiér Andrej Babiš nás zklamal. Jasně, že komunismus se od revoluce změnil. Teď třeba nemůžeme mlátit studenty obušky anebo zvát do země sovětské tanky. To hlavní ale zůstalo. Komunismus je myšlenka i životní styl. Když se někdo stydí, že byl dříve komunista, plive tím na komunismus jako celek. Jako by říkal, že být komunista je něco špatného. Já to nechápu. Co je špatného na tom, být komunista,“ zeptal se sám sebe Vojtěch Filip.

„Nic. Není na tom nic špatného,“ dodal. „Jsme řádně zvolená parlamentní strana. Navazujeme na odkaz našich komunistických předků. Měli jsme za to, že Andrej Babiš nás chápe. Že je částečně jeden z nás. Jak si vzal ráno na Národní třídu kravatu v ruské trikoloře, to bylo super. To jsme ocenili. Tím si u nás udělal očko. Pak to ale zazdil tím projevem a tím to totálně zazdil. Přes to nejede vlak. Mažu si tě, Andreji,“ vytáhl teatrálně Vojtěch Filip na tiskové konferenci mobilní telefon a před zraky novinářů si z něho vymazal číslo na Andreje Babiše.

„Když se stydí za to, že byl komunista, nedá se nic dělat a my od něho dáváme ruce pryč. Podpora jeho vlády z naší strany končí. Ať si vládne sám,“ uzavřel viditelně rozrušený Vojtěch Filip tiskovou konferenci.

„Ale já to tak nemyslel. Nelze srovnávat komunisty tehdy a nyní. Já jsem se styděl, že jsem byl tehdy ve straně. Současní komunisté jsou super. Mám je rád,“ snažil se Andrej Babiš vyžehlit u komunistů své zaváhání, neboť vidina toho, že by musel vládnout s podporou SPD, se mu příliš nezamlouvá.

„Je pozdě, Andreji. Zkazil sis to,“ vzkázal na dálku Vojtěch Filip.

Andrej Babiš tak vedle koncertu na Letné, který vyprodal již podruhé, musí čelit další nepříjemnosti, a tedy ješitnosti KSČM. Nutno podotknout, že do této situace se dostal sám a sám musí čelit následkům.

Marek Prchal se bude muset na Facebooku hodně ohánět a já se domnívám, že ani fotografie s lemury to tentokrát nespraví. Část voličů, kteří k ANO přešli právě od komunistů, si nyní poštval proti sobě a získat zpět jejich důvěru nebude lehké,“ uvažuje politolog Lubomír Zounar, který ještě dodal, že je škoda, že si Babiš projev napsal sám, jak tvrdí, a ne někdo z jeho marketingového týmu.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je propuštění Marka Dalíka z vězení.