Video placeholde

Staré dobré Star Wars jsou zpět! Mandalorian je perfektní galaktický western, v Česku si ho ale nepustíte

Málo se v něm mluví, hlavní hrdina nikdy neukáže tvář a hodně, ale opravdu hodně se v něm střílí. Seriál Mandalorian je splněným snem všech, kteří už ani nedoufali, že se značka Star Wars vrátí k původní poetice staré trilogie George Lucase. A ono se to povedlo. Má to ale jednu obří vadu na kráse. Nové díly si v Česku legálně nepustíte. Služba Disney+, na které Mandalorian běží, je v Česku nedostupná.

První epizoda trvá jen 38 minut. I přesto sklízí na internetu od fandů i recenzentů absolutní hodnocení. Vstup Hvězdných válek na pole hrané seriálové tvorby se povedl náramně. Byť by bylo předčasné říkat, že bude všech osm epizod stát za to, už teď můžeme s klidem prohlásit, že úvodní díl Mandaloriana je tím nejlepším, co se v předaleké galaxii za posledních 10 let natočilo.

S pokorou k předloze i s odvahou vůči společnosti Disney vykročil směle vpřed duchovní otec celého projektu Jon Favreau. Jeho pojetí Hvězdných válek je správně temné a špinavé tak, jak se o to pokusil Rogue One a jak dobře známe z filmu Impérium vrací úder. Seriálovému světu vdechl život protkaný velkou dávkou odkazů na staré filmy a pomrkáváním na věrné fanoušky.

V hlavní roli se (ne)pohybuje Pedro Pascal čili princ Oberyn ze Hry o trůny. Ano, sloveso pohybovat je použito záměrně. Během celé úvodní epizody si nesundá helmu a jeho hlas je modifikovaný, takže ani netušíme, zda je v kostýmu skutečně on, nebo to za něj oddřel kaskadér. Ale to je vlastně jedno. Jeho hrdina po vzoru Clinta Eastwooda bloumá mlčenlivě meziplanetární krajinou a jen pomocí několika vět a přesně mířených ran loví hledané osoby. Když ale dostane speciální úkol, začne se ukazovat, že to není žádný superman a v přestřelce, kde má protivník jasnou převahu, se dostává do úzkých.

I vedlejší postavy jsou skvělé. Přes minimum prostoru, které jim stopáž úvodního dílu poskytla, se nesmazatelně zapisují do kánonu celého Star Wars universa. Herečtí bardi Nick Nolte i Werner Herzog si to vyloženě užívají a po R2D2 a BB8 je tu další droid IG-11 (kterého dabuje multitalentovaný Taika Waititi), který se dokáže postarat sám o sebe. Celá epizoda pak končí mohutným dějovým zvratem a vy se tak nemůžete dočkat, o čem to celé vlastně bude.

Jenže jak už jsem psal v úvodu, má to veliký háček. Seriál běží na službě Disney+ a je vedle kompletní série filmů ze světa Marvelu jejím největším tahákem. Momentálně totiž funguje jen v Severní Americe a Nizozemsku. Začátkem příštího týdne bude spuštěna v Austrálii a Novém Zélandu. Ale to je všechno. Západní Evropa se zprovoznění dočká až v březnu příštího roku a o připojení východní Evropy se hovoří až v září roku 2021. A to je opravdu směšné. Pokud tedy nechcete být vystaveni spoilerům, které podle slov tvůrců ovlivní i devátou epizodu, musíte se ponořit do pirátských vod internetu.