Video placeholde

Zeman i Babiš jsou zbabělci, říká Kroupa. Prezident by měl najít sílu k 30. výročí promluvit, dodává Blažek

Prezident Miloš Zeman již dříve oznámil, že 17. listopadu opět nevystoupí s proslovem k výročí událostí z let 89 a 39. Historik Petr Blažek i ředitel organizace Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa Mikuláš Kroupa se v pořadu Prostor X vyjádřili k této skutečnosti kriticky. „Vadí mi to nejen jako historikovi, ale jako občanovi. Je to zvolený představitel tohoto státu a měl by vystoupit.“

„Prezident by v sobě měl najít sílu a odhodlání předávat dalším generacím hodnoty, změny, na kterých se on sám podílel. Patří to určitě k tomu lepšímu v jeho životopise,“ říká Petr Blažek. „Myslím, že sehrál velmi pozitivní roli člověka, který velmi trefně a pomocí těch svých sarkastických bonmotů pojmenovával slabiny toho komunistického režimu.“ Nicméně časy se mění a prezidentovy bonmoty již nepadají na úrodnou půdu, jak tomu bývalo kdysi. „Dnes vlastně se mi zdá, jako by neměl ani chuť si připomínat tohleto ze své minulosti,“ dodává Petr Blažek.

Mikuláš Kroupa nicméně naprosto bez obalu říká, že prezidentovo rozhodnutí ohledně proslovu či jakékoliv účasti na Národní třídě není o síle nebo odhodlání, nýbrž o odvaze. „Prezident i premiér jsou zbabělci. Oni se bojí, že budou vypískáni a argumentačně zahnáni do kouta.“ Tuto obavu by podle Kroupy ale měli překonat. „Lidé budou pískat, no a co? Státnický politik je ochoten snést i pískající dav.“ Neochota prezidenta a premiéra této šlamastice čelit by se podle Kroupy dala interpretovat jako odraz jejich úcty k symbolu svátku 17. listopadu.

„Statečný člověk jde a položí tu květinu, protože je to pro něj důležité. Pro ně to důležité není, tak tam opravdu asi nemají co dělat. Vlastně jsem docela rád, že tam nejsou. Oni tím také mimochodem něco sdělují a není to nic hezkého.“

Petr Blažek konstatoval, že je pouze na prezidentovi, jakou formu vystoupení si zvolí „Nikdo ho nenutí, aby chodil na Národní třídu a tam se případně utkal s jeho kritiky. Klidně to mohl být nějaký důstojný státnický projev, kde by zdůraznil význam toho 17. listopadu nejen 89, ale i 39.“ Ničeho takového se ovšem nedočkáme. Pan prezident bude v době svátku na Slovensku a pražskému 17. listopadu prý věnuje tichou vzpomínku.