Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Bohumil Pečinka: Taková pěkná demokratura. Babiš a spol. skrytě privatizují všechny funkce státu

Ekonomika roste, platy rostou, ceny rostou. Všichni jsou tak nějak spokojeni a nic na tom nemění ani občasné statisícové demonstrace proti vládní garnituře.

Vespod toho všeho je jeden základní trend: státní sektor se nerozvíjí, nikam nesměřuje a stále víc zbrzďuje dynamiku toho soukromého. Ve veřejné sféře se pak začíná prosazovat demokratura. Slovem demokratura označil písničkář Karel Kryl situaci, kdy se z aktivní účasti na demokracii stává hra na demokracii. Za komunismu se pro tuhle činnost vžilo označení jakoby. My jakoby děláme a vy nás jakoby platíte. My jakoby dáváme do výkladů rozjásaná hesla a vy nám jakoby dáváte pokoj. Reálný život je však jinde.

Začátkem devadesátých let chtěli ekonomové vytvořit malý, ale silný stát. Malý v tom, že nemá zasahovat moc do životů lidí, ale silný v oblastech jako bezpečnost a vynucování práva. Po třiceti letech však máme stát velký, ale slabý. Všechny tak nějak dusí byrokracie, ale nikdo se reálně ničeho nedomůže. V takových situacích se z korupce stává „mazadlo“, jak urychlit určité procesy. Klasickou korupci před rokem 2013 však nahradila korupce systémová.

Agrofertizace

Pro období velkého, ale slabého státu v éře Andreje Babiše je typická agrofertizace. Jde tak označit skrytou privatizaci funkcí státu a personální politiky lidmi patřícími do jednoho holdingu. Protože je stát slabý a neumí se bránit, přechází vytváření agendy jeho podstatných částí do rukou jedné firmy a na ni navázané subjekty.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!