Ministryně financí Alena Schillerová a logo loterie Účtenkovka.

Ministryně financí Alena Schillerová a logo loterie Účtenkovka. Zdroj: Blesk - Veronika Zabilanská a abl

Účtenkovka se neujala, peníze na její provoz jsou vyhozené do kanálu. Najde vláda odvahu svou loterii zavřít?

172,3 milionu korun. Přesně tolik peněz stál státní pokladnu dosavadní dvouletý provoz loterie Účtenkovka. Při jejím vzniku si od ní vláda slibovala, že přiměje prostý lid sbírat u obchodníků a v restauracích účtenky a bude tak nástrojem popularizujícím elektronickou evidenci tržeb. Po dvou letech je výsledek tristní. Tomuto jemnému hazardu ve státní režii holduje nejméně lidí za dobu jeho trvání a v posledních dnech musí dokonce ministerstvo financí odrážet spekulace, že Účtenkovku ovládli profesionální hráči a roboti.

Server Podnikatel.cz si dal tu práci a sečetl všechny dosavadní faktury, které od ministerstva financí získal programátor Marek Sušický z webu Datazeet.cz. Vyšlo z nich, že celkové náklady na provoz Účtenkovky se již vyšplhaly na více než 172,3 milionů korun, přičemž na samotné výhry putovalo 127,8 milionu korun. Zbytek šel na provoz, propagaci, různé grafické a poradenské práce, a dokonce i 9750 korun na oběd ministryně Aleny Schillerové s výherci. Věřme, že všem chutnalo.

Z dat ministerstva financí však vyplývá, že zájem o Účtenkovku stále klesá. Prvního slosování Účtenkovky, které se uskutečnilo 15. listopadu 2017, se zúčastnilo 452 691 hráčů. O měsíc později si loterie sáhla na svůj vrchol s účastí 477 952 hráčů. A pak už to šlo z kopce. Posledního slosování v polovině října se zúčastnilo „jen“ 338 197 hráčů. I přes očividný a rapidní sešup počtu aktivních hráčů zůstával počet přihlášených účtenek na úrovni 12 až 14 milionů kusů a připomínal nepravidelnou křivku směrem nahoru i dolů.

Zbytečně drahá legrace

Nedávno se však na serveru Seznamzprávy.cz objevila zpráva, že podle statistik hráčského žebříčku zaregistroval první hráč v pořadí jen za srpen 11 128 účtenek. V praxi by tak musel navštívit 371 obchodů nebo restaurací denně. Druhý hráč v pořadí by denně musel takových transakcí udělat zhruba 150. Začaly se množit spekulace, že Účtenkovku ovládli roboti a profesionální hráči. Strážkyně státní kasy Schillerová se proti tomu ohradila, i když sama připustila, že ví o existenci „bazárku, kde si lidé začali účtenky směňovat“. I proto podepsala dodatek s provozovatelem hry, že jeden hráč bude moct přihlásit maximálně 500 účtenek.

Jsem tedy zvědav, jak se tato skutečnost projeví při dalších losováních na počtu přihlášených účtenek. Pokud by následoval nějaký drastický propad oproti současnému stavu, dalo by se zcela vážně spekulovat, že se nějací roboti vloudili i do dřívějších losování. Svým způsobem by to dávalo i smysl. Dalo se totiž očekávat, že když natěšení lidé poslali na začátku projektu pár desítek účtenek měsíčně a několik měsíců po sobě nic nevyhráli, záhy se na hru vykašlali.

Ovšem i kdyby byla loterie „čistá“ a zcela bez robotů, počet současných aktivních hráčů (zhruba 3 procenta Čechů) Účtenkovky je jedno veliké fiasko. A zbytečně drahé. V situaci, kdy stát hledá každou korunu a chystá pro nás od příštího roku nejvyšší daňovou zátěž za poslední období, je investice 170 milionů do této softhazardní hry vyhazováním peněz do kanálu. Aby toho nebylo málo, vláda ještě chce velké výhry nad 100 tisíc korun od nového roku zdanit. To hře na popularitě určitě nepřidá. Počet hráčů ještě klesne a původní záměr loterie se tak stále více bude míjet svým účinkem. Proto se nabízí jedno jediné řešení: Vláda by měla Účtenkovku zastavit a její provozování skončit.