Jediné pojítko s minulostí s dědovým Mustangem je několik černobílých fotografií, na kterých je vidět, že byl Mustang z roku 1967 bílý.

Jediné pojítko s minulostí s dědovým Mustangem je několik černobílých fotografií, na kterých je vidět, že byl Mustang z roku 1967 bílý. Zdroj: Jan Macháček

Ikonické logo Fordu Mustang není vidět jenom na těchto sportovních vozech. Často si logem zdobí kolumbijští řidiči autobusů své pracoviště za volantem.
Ford Mustang na historické fotografii.
Tento pohled se prostě neomrzí. Klasický Ford Mustang je prostě nádherný.
Ford Mustang
Stejně jako u nás je v Kolumbii tím nejlevnějším místem, kde koupit pohonné hmoty, supermarket.
6
Fotogalerie

Český cestovatel vyrazil do Kolumbie, aby našel dědečkův Mustang, který znal jen z rodinných fotografií

Cestovatel Jan Macháček odjel do Kolumbie, kde pátral po osudu dědova Fordu Mustang z 60. let. Následující řádky napsal přímo během toulek: „Říká se, že se sny musí plnit. Proto jsem vyrazil do Kolumbie s plánem najít bílý Ford Mustang, kterým tam v šedesátých letech jezdil můj děda. To, že najdu starých Mustangů více a v jednom z nich se dokonce projedu, jsem rozhodně nečekal. Byl to prostě speciální den.“ Pokračování příběhu cestovatelského nadšence a spoluzakladatel cestovatelského webu vám přináší tento článek.

Jako každé dítě jsem jako malý rád prozkoumával poklady svých prarodičů a pak se na ně různě vyptával. Mým asi nejoblíbenějším pokladem bylo velké album plné fotek z Kolumbie, které děda před lety vytvořil. Hrozně mě bavilo si jím listovat, koukat na černobílé fotky z exotické země, a hlavně obdivovat to velké bílé auto, které bylo zachyceno na některých fotografiích.

Tím velkým bílým autem nebylo nic jiného než Ford Mustang, a právě na něj směřovala většina mých dotazů. I když jsem tou dobou o autech nic moc nevěděl, hned mi bylo jasné, že se jedná o něco speciálního. Dědovi se při povídání o Mustangu vždy rozsvítily oči. Babička je naopak zvedala do vzduchu.

Podle vyprávění jedné kolumbijské rodiny, se kterou se ta moje během 60. let seznámila, si děda jízdu Mustangem více než užíval. Ono se není čemu divit. Mít silné auto v zemi, kde snad díky horám ani jeden kilometr silnice nevede rovně, je řidičův sen a pasažerovo utrpení. Třeba moje máma si jízdu s Mustangem zase tolik neužívala. Bylo ji často špatně.

Jinak děda Mustang ani rodinku moc nešetřil. Vyjel s nimi například až k sopce Nevado del Ruiz do výšky více než 5300 metrů nad mořem. Byl sníh a jinak než autem s pohonem 4x4 se tam dostat nedalo. Ale, jak děda napsal u jednoho z popisků, “Mustang je Mustang” a prostě to vyjel.

Právě tento bílý Ford Mustang je jedním z důvodů, proč jsem již od mala snil, že se podívám do země, kde vyrůstala moje máma a kde se narodila moje teta. Snil jsem, že bych se tu s ním také projel a protože jenom u snů se zůstávat nemá, zkusil jsem ho najít.

O tom, jak probíhalo a jak dopadlo hledání bílého Mustangu z roku 1967, si přečtěte na webu Auto.cz >>>