Lady Gaga, album Joanne

Lady Gaga, album Joanne Zdroj: Demilked

Taylor Swift, album Lover
Céline Dion, album Courage
Bebe Rexha, album Last Hurrah
Saeetie, album Icy
Miley Cyrus, album She Is Coming
29
Fotogalerie

Bizarní íránská cenzura: Lady Gaga i Taylor Swift zmizely ze svých vlastních alb

Neblahé podmínky žen v Íránu jsou poměrně známým faktem, na nějž čas od času média upozorňují. Nedávno bylo tématem nepřipouštění íránských žen na fotbalové zápasy, což mělo za příčinu sebeupálení jedné fanynky. Méně závažným, avšak překvapivým případem represe žen je cenzura tamější hudební streamovací služby Melovaz. Posuďte sami, jak se hudební stránka zbavila všech žen na přebalech alb.

Streamingová stránka Melovaz je graficky velmi podobná své „svobodné“ kolegyni Spotify, a to včetně písma. Rozdíl je ten, že když si íránský portál rozkliknete, nenajdete tam jediný obrázek ženy, přestože si můžete přehrát ženské interpretky. Ty z nějakého důvodu zůstaly pouze na ilustracích playlistů, které jsou evidentně převzaté ze Spotify.

Retušéři často odvedli velmi bídnou, až směšnou práci. Na tuto formu cenzury upozornil jeden uživatel Twitteru a postupně se hon na úsměvné retuše rozšířil. „Scrolloval jsem Reddit, když jeden uživatel přidal obrázek nového alba Taylor Swift, ale bez Taylor Swift, jen s názvem. V komentářích někdo přidal odkaz na streamingovou službu, kde jsem objevil celou velikou kolekci photoshopovaných přebalů alb,“ říká uživatel Twitteru, který vystupuje pod jménem Izzi a který fotografie rozšířil. Soubor 30 vybraných si prohlédněte v galerii: