Kategorie SPOLEČENSKÝ ROMÁN a Absolutní vítěz - Kniha roku 2019. Alena Mornštajnová: Tiché roky. Intimní rodinné drama, kde hlavní roli hrají náhody a lidské charaktery. Příběh vyprávěný strhujícím způsobem si čtenáře podmaní od první do poslední stránky. (vydal Host)

Kategorie SPOLEČENSKÝ ROMÁN a Absolutní vítěz - Kniha roku 2019. Alena Mornštajnová: Tiché roky. Intimní rodinné drama, kde hlavní roli hrají náhody a lidské charaktery. Příběh vyprávěný strhujícím způsobem si čtenáře podmaní od první do poslední stránky. (vydal Host) Zdroj: Archiv soutěže Kniha roku

Kategorie VÝJIMEČNÝ NAKLADATELSKÝ POČIN Marta Breenová, Jenny Jordahlová: Neohrožené ženy. Vydání komiksové knihy popisující dějiny ženského hnutí přináší na pulty knihkupectví nakladatelství ARGO za podpory Nadace norské literatury v zahraničí. (vydalo Argo)
Kategorie DĚTSKÁ KNIHA Adrián Macho: Gerda, příběh velryby. Laskavé vyprávění slovenského autora o hledání rodiny a domova čtenáře přenese do fascinujícího podmořského světa. Příběh provázejí působivé ilustrace a je určen dětem každého věku. (vydal CPress)
Kategorie UMĚLECKÁ PRÓZA Haruki Murakami: Komturova smrt. Zasněný příběh talentovaného malíře pohltí věrné čtenáře uznávaného japonského spisovatele i ty, kdo se s autorem setkávají poprvé. (vydal Odeon)
Kategorie ŽIVOTNÍ STYL A HOBBY Barbora Tlustá: Bez obalu – Jak žít zero waste  První česká kniha o životním stylu zero waste! O tom, jak žít bez odpadu, udržitelným způsobem a šetrně k životnímu prostředí. (vydala Jota)
Kategorie POPULÁRNĚ NAUČNÁ Janek Rubeš, Honza Mikulka, Eliška Podzimková: Honest giude. Autoři ukazují bez servítků turistické nástrahy hlavního města a přinášejí tipy, které v běžném průvodci nikdy nenajdete. (vydalo nakl. CooBoo)
10
Fotogalerie

Knihou roku jsou Tiché roky Aleny Mornštajnové. Alespoň podle čtenářské ankety Nadačního fondu Čtení tě mění

Vítěz prvního ročníku nové čtenářské ankety Kniha roku, jejímž iniciátorem je Nadační fond Čtení tě mění, byl vyhlášen včera večer. Do hlasování se zapojilo celkem 47 892 čtenářů. Pro jednoho další zbytečná knižní soutěž, pro jiného smysluplné vodítko v čtenářské vášni. Posuďte sami vítěze jednotlivých kategorií v naší fotogalerii.