2. světovou válkou ještě neponičené Caen

2. světovou válkou ještě neponičené Caen Zdroj: vintag.es, ČTK

Přístav v Brestu
Vichy
Saint Malo
Velký Trianon, Versailles
Versailles
7
Fotogalerie

Ikonická místa na starých pohlednicích: Podívejte se, jak vypadala Francie na konci 19. století

Pohlednice. V dnešní době už trochu zastaralý, a přece stále některými oblíbený způsob posílání pozdravů svým blízkým. V digitální době má však tento zvyk stále zvláštní kouzlo, zvlášť když si díky němu můžete přečíst třeba přes sto let staré vzkazy. A nejen to – podívat se na místa, která jsou dnes třeba podobná, a přesto zcela jiná. Takové pohlednice jsou právě ty, které si můžete prohlédnout v naší fotogalerii. Nostalgické, intimní i kouzelné. Starou Francii konce 19. století můžete mít díky nim jako na dlani. Pohledy mají také jednu zvláštnost: jsou fotochromatické.

Fotochromatickou metodu vynalezl Švýcar jménem Hans Jakob Schmidt. Jde o techniku, kterou bylo již na konci 19. století možné vytvořit barevné fotografie z černobílého filmu. Barvy na těchto snímcích vypadají jakoby nepřirozeně, výrazně a jsou velmi kontrastní. O to zajímavější však je často výsledek – tedy v našem případě fotochromatická pohlednice.

Prohlédněte si slavné opatství Mont-Saint-Michel, vznosný skvost v západní části Normandie, malebný bretaňský přístav v městečku St. Malo vypadá o mnoho klidněji než nyní a palác Velký Trianon ve Versailles ještě netuší, že bude za několik let nejbolestivějším slovem vyslovovaným z úst Maďarů.

Podívejte se na všechny fotochromatické pohlednice ve fotogalerii: