Místopředseda KSČM Stanislav Grospič na recepci pořádané čínskou ambasádou v pražském paláci Žofín (25. 9. 2019)

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič na recepci pořádané čínskou ambasádou v pražském paláci Žofín (25. 9. 2019) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

Komunista Grospič se omluvil za výrok o mrtvých při okupaci v srpnu 1968 jako o obětech nehod

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič se dnes omluvil za výrok o obětech srpna roku 1968. Své nedávné vystoupení ve veřejnoprávním rozhlase označil za nešťastné, vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa podle něj byl špatný a přinesl české společnosti negativa. V krátkém vystoupení bez dotazů novinářů před jednáním Sněmovny řekl, že nikdy nehanobí oběti s poškozeným zdravím včetně ztráty života.

Grospič o událostech z roku 1968 hovořil v Českém rozhlasu před hlasováním, kterým Sněmovna podpořila vyhlášení 21. srpna významným dnem. Uvedl tehdy, že obsazení Československa v roce 1968 nebylo okupací a lidé, kteří v důsledku invaze zahynuli, byli většinou oběti dopravních nehod. Jeho slova poté odsoudili představitelé jiných parlamentních stran.

Komunisté se od Grospičových slov nedistancovali. Personální důsledky pro Grospiče, který je ve Sněmovně předsedou mandátového a imunitního výboru, vyvodit přes výzvy dalších stran odmítli. Předseda strany Vojtěch Filip nicméně uvedl, že každý člen by měl být zdrženlivý ve svých prohlášeních a dbát o to, aby byla v souladu s oficiální linií strany

Komunisté ve Sněmovně tolerují menšinovou vládu ANO a ČSSD. Kabinet bude jejich hlasy potřebovat pro schválení státního rozpočtu na příští rok a bez KSČM zřejmě neprosadí ani daňový balíček zvyšující některé daně a platby.