Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek čeká, zda ho také pozvou na skupinové sezení.

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek čeká, zda ho také pozvou na skupinové sezení. Zdroj: Facebook Pirátů

U Pirátů zasahoval psycholog. Členové strany měli na hadrové panence předvádět, jak je Michálek šikanoval

„Dobrý den, jmenuji se Ivan a jsem Pirát,“ postavil se v kruhu ze židle Ivan Bartoš. „Ahoj Ivane,“ sborově pronesli ostatní účastníci sezení na židlích v kruhu směrem k Ivanovi. Takhle probíhalo historicky první sezení anonymních Pirátů pod dohledem zkušeného psychologa Kamila Loudala, který od minulého týdne zasahuje přímo uvnitř pirátské strany. Všechno to začalo uveřejněním soukromé komunikace mezi zastupitelkou za Piráty Michaelou Krausovou a jejím partnerem, místopředsedou Pirátů Jakubem Michálkem, kde mimo jiné nazvala Piráty stranou plnou kreténů.

Na základě toho se uvnitř Pirátů strhla mela, kde se vášnivě diskutuje o údajné šikaně Michálka, nadržování některým straníkům a podobně. Otevřela se témata, jako je sourozenecké protežování či zatáhnutí partnerů do šarvátek. No prostě se z Pirátů stala telenovela. Členové Pirátů přestávají tlak, který na sebe sami vyvinuli, zvládat, proto bylo potřeba hledat odborníka. „Ano, strana se nám po psychické stránce začala rozpadat. Bylo třeba něco dělat. Nastartovat impuls. Povolali jsme tedy externího psychologa, který přímo uvnitř strany zasahuje, aby nás opět nahodil na společnou vlnu a my jsme mohli plout dál,“ prozradil předseda strany Ivan Bartoš.

Podle všeho to vypadá, že zasahující psycholog má plné ruce práce, a není vyloučeno, že přizve ještě další odborníky. „Není to lehká práce. Některé vztahy jsou přetrhané, jiné nefungují, jak by měly. Ozdravování strany jsem rozložil do několika fází. První fázi jsem označil jako povídací. Po vzoru anonymních alkoholiků jsme vytvořili skupinu anonymních Pirátů, kde si členové strany sednou v kruhu na židli. Každý dostane slovo, aby o sobě něco řekl a prozradil své obavy. Účelem anonymních Pirátů není konfrontace, nýbrž zklidnění napětí,“ tvrdí psycholog Kamil Loudal. „Další fází je vymýtit patologické jevy ve straně. Jak jsem pochopil, tak se docela dost straníků bojí pana Michálka. K tomu účelu souží hadrová panenka. Říkám jí kapitán Povídálek. S každým členem si v soukromí sednu a nasměruju ho, aby kapitánovi Povídálkovi řekl všechny své obavy a bolístky. Posléze dotyčný na kapitánovi Povídálkovi ukazuje, kde přesně ho pan Michálek šikanoval. Je to taková terapie, která zároveň pomůže určit problém,“ usmíval se psycholog.

Jak moc jsou členové Pirátů psychicky zlomení, nelze v tuto dobu určit, nicméně psycholog Loudal tvrdí, že náprava bude běh na dlouhou trať a už teď je jisté, že na to nebude sám stačit. „Musíme vytvořit menší podpůrný tým. Ti nejproblematičtější členové dokonce dostanou svého vlastního psychologa, který je bude pozorovat a následně o tom jednou týdně poreferuje,“ uzavřel psycholog Loudal.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. U Pirátů (zatím) hadrová panenka zásadní roli nehraje, jinak ale v této straně vymýšlejí zvláštních věcí dost.