Video placeholde

Generál Petr Pavel: Budu kandidovat na prezidenta, pokud to bude potřeba, za vstup do KSČ se nestydím

Generál Petr Pavel je připraven jít do boje o prezidentskou funkci. Viděl by to za určitých podmínek jako svou občanskou povinnost. Záležet bude na tom, kdo další bude mít šanci na zvolení. Pokud to budou lidé, kteří by byli pro Česko nebezpečím a rizikem, bude o funkci hlavy státu usilovat. Na Hradě by chtěl Petr Pavel pozvednout národní sebevědomí a odmytizovat historii. Kriticky se podívat na zlomové okamžiky historie, bez růžových brýlí. Šance, že do toho půjde, se tak zdá být poměrně reálná.

Když uvidím potřebu udělat něco jako zodpovědný občan, tak se jí nevyhnu, říká o možné kandidatuře Petr Pavel. Nechce, aby se Česko posunulo dál směrem k oligarchizaci, Rusku a Číně. Pokud by to hrozilo, udělá vše pro to, aby udržel kurz, který byl nastaven před 30 lety. Cítím podporu lidí a to je jeden z důvodů, proč se nechci odpovědnosti vyhýbat.

Prezident Zeman je unavený a má potíže vykonávat všechny povinnosti spojené s funkcí hlavy státu, nevytváří to dobrý obraz a nepůsobí to důstojně, tvrdí Petr Pavel. Hrad by podle něj měl přestat předstírat, že prezident je zdráv, a využít třeba i kolečkového křesla. Vadí mu, že se prezident přestává vyjadřovat k zásadním věcem. Zároveň popisuje, že když byl ještě šéfem vojenského výboru NATO, musel často slova prezidenta Zemana uvádět na pravou míru.

Nemám důvod se za vstup do KSČ omlouvat, nikoho jsem nepoškodil, ale nejsem na to hrdý, říká Petr Pavel. Věřil prý tehdy, že je možné komunismus reformovat, ale pak si uvědomil, že to nebylo dobré rozhodnutí. Odmítá paušální kritiku lidí s komunistickou minulostí a „nasazování psí hlavy“ za členství v KSČ.

Co pro Petra Pavla znamená 17. listopad? Jak se dívá na svou komunistickou minulost? Může ho ohrozit v boji o prezidentskou funkci? Proč podle něj část lidí míní, že za minulého režimu bylo lépe? A proč je potřeba změnit visegrádskou čtyřku?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>