Video placeholde
Český reprezentant Martin Roušal
Český reprezentant Martin Roušal
Mistrovství světa dřevorubců
Mistrovství světa dřevorubců
Mistrovství světa dřevorubců
10
Fotogalerie

Praha hostila mistrovství světa dřevorubců. Kralovali Australané, Češi patří do evropské špičky

Historicky první Mistrovství světa STIHL TIMBERSPORTS konané v České republice zakončil český reprezentant a mistr ČR Martin Roušal v individuálním závodě umístěním na osmé příčce. Po tradičně extrémním výkonu zvítězil před neskutečným publikem čítajícím přes 2 700 diváků Australan Brayden Meyer, který dosáhl nejlepšího času ve čtyřech z šesti disciplín. Spolu s prvním místem ve skupinovém závodu se tak Australané stali absolutními vítězi letošního šampionátu. Po skupinovém závodě v předešlém dni, kdy český tým obhájil pátou světovou příčku, Martin Roušal definitivně potvrdil, že čeští zástupci patří do evropské špičky a směle bojují i sportovními dřevorubci ze zámoří.

Brayden po celý závod ukazoval svým soupeřům záda, čtyři suverénně vyhrál a jen v Single Bucku byl druhý. Před závěrečnou hot saw bylo jasné, že má velký bodový náskok a stačí uříznout tři kotouče v jakémkoliv času. Nakonec, ale z toho bylo drama, jelikož se mu podařilo nastartovat pilu až na potřetí a čas byl 41s, což je velmi dlouho, protože běžné časy jsou do 10s a méně. Brayden Meyer to komentoval: „Snažil jsem se zůstat maximálně klidný a je neuvěřitelné tady slavit druhé zlato. Jsem rád, že mohu navázat na loňský double týmového kolegy Laurence O’Tooleho.  Byl to báječný víkend.“ Stříbro bral Američan Cassidy Sheer, bronz Novozélanďan Shane Jordan na čtvrtém místě podtrhl dominanci zámoří Kanaďan Ben Cumberland.

Závodníci z dvanácti světových zemí před sebou měli náročný tříkolový program sestavený ze všech šesti soutěžních disciplín. V prvním kole to byly disciplíny Underhand Chop, Stock Saw a Standing Block Chop, na jejichž konci vypadli první čtyři sportovci s nejmenším bodovým hodnocením. Ostatní se v druhém kole utkali v disciplínách Single Buck a Springboard a do dalšího, třetího kola, postoupilo nejlepších šest. Ve třetím kole pak o vítězi rozhodla rychlost v disciplíně Hot Saw.

Po první disciplíně Underhand Chop byl Martin Roušal s časem 24,20 vteřin (který se rovnal jeho osobnímu rekordu) na deváté, tedy první nepostupové pozici. Disciplínu Stock Saw ale zvládl jako pátý nejlepší závodník (11,12 vteřin) a rázem zvýšil své šance na postup do dalšího kola. Ty završil druhým osobním rekordem v disciplíně Standing Block Chop, po které se díky času 18,41 vteřin dostal na osmou, postupovou pozici. „Mým cílem v závodě bylo druhé kolo. Do výkonu jsem dal všechno a své osobní zadání tak splnil,“ shrnuje první kolo soutěže Martin.

V druhém kole začal nadějně atakováním šesté, postupové příčky v disciplíně Single Buck, ale v silné konkurenci musel při zdolávání Springboardu riskovat. Při vysekávání druhé kapsy ušetřil drahocenné vteřiny, ale umístěné prkno mu neposkytlo dostatečnou stabilitu, a tak musel na vrcholu umístěný blok přesekávat z krátké blízkosti a vynaložit na jeho přepůlení násobně větší síly. S časem 1.27.75 pak skončil na konečném osmém místě. „Do této disciplíny jsem musel dát všechno, nebo nic. Moje strategie na urychlení nevyšla, ale to bylo součástí risku,“ hodnotí Martin poslední disciplínu, se kterou se s šampionátem v domácím prostředí loučil. „Mým cílem bylo nezklamat všechny, kteří mi věřili, podporovali mě a teď cítím úlevu a radost, že se to podařilo,“ dodává.