Video placeholde

Babiš ví o Češích hodně a umí to využít, volíme podvědomě, demokracií teď dost lidí jen naštvete, říká sociolog

Sociolog a spoluzakladatel firmy Behavio Vojtěch Prokeš ví hodně o našich preferencích a chování. Se svou společností vytvořil na základě detailního průzkumu reprezentativního vzorku online populace Atlas Čechů. Nejsme podle něj rozdělení na dvě poloviny, ale do mnoha daleko menších skupin, i když velká politická témata a bohatství nás hodně polarizují. A o tom, kdo volí jakou stranu, a proč je třeba právě Andrej Babiš tak úspěšný, ví Prokeš opravdu hodně.

Říkat lidem, kteří se mají opravdu špatně, že teď můžou cestovat a mají demokracii, je spíš naštve, říká Prokeš ke zjištění, že jen 40 % lidí si myslí, že dnes je lépe než před rokem 1989. Spokojenost s dneškem určuje třeba kvalita volného času nebo to, jestli se člověk může vyslovit k dění.

Strany se na své voliče dívají jako na neměnná jádra, ale víc než polovina voličů se pořád přelévá, tvrdí Prokeš. Drobností, které voliče popisují, je mnoho. Třeba SPD prý podporují hlavně rozvedení a manuálně pracující muži. Preferují českou kuchyni, a možná i proto je Tomio Okamura oslovuje fotkami svých obědů.

Hnutí ANO pracuje s detailní znalostí voličů a dělá to podle Prokeše velmi dobře. Ostatní strany ale rozhodují od stolu a nenechají si poradit, a podle toho pak prý taky volby dopadají. Program už dnes nefunguje, rozhoduje podvědomí. A Andreje Babiše volí lidé, protože vzbuzuje pozitivní emoce.

Jak funguje podvědomé volení politických stran, a jak nás ty strany ovlivňují? Co na koho funguje? Je už Andrej Babiš lovebrand? Jak pracuje jeho marketing a kampaně? A proč jsou ostatní strany tak pozadu?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>