Soškám Oscara uříznou horní polovinu těla, aby vynikl Anál...

Soškám Oscara uříznou horní polovinu těla, aby vynikl Anál... Zdroj: ČTK

Filmový Oscar se přejmenuje na Anál. Mužské jméno ceny iritovalo genderové aktivisty

Nejznámější udílená cena za filmovou tvorbu Oscar dozná jedné veliké změny. Původní název ceny, tedy Oscar coby mužské jméno dráždí v současnosti spoustu aktivistů za rovnost pohlaví. „Musíme si všichni přiznat, že doba se posunula. Ženy mají stejná práva jako muži a já jsem přesvědčena, že by se to mělo odrazit i v případě Oscara. Vždyť přeci není možné, aby nejprestižnější ocenění ve filmové branži neslo i nadále mužské jméno. Já sama za sebe navrhuji pojmenování ceny Anna,“ tvrdí italská režisérka Lina Wertmullerová. Mnozí jí dávají za pravdu. I proto, že filmová cena Oscar je přeci aktuálním zrcadlem společnosti, kdy právě tuto cenu získávají snímky, které takzvaně tnou do živého. Anna to ale nakonec nebude.

„Aby nesla cena mužské jméno, to je dneska vrchol šovinismu, sexismu a možná i homofobie, nebo tak něco. Ano, před nějakými dvaceti lety to ještě šlo, ale dneska jsme jinde. Ve filmové branži se pohybuje spousta talentovaných umělkyň ve všech oborech. Máme herečky, režisérky, kameramanky nebo třeba producentky. Jak ony k tomu přijdou, že si musí převzít cenu, která nese mužské jméno?“ zamyslela se Joan McCartyová americká aktivistka a bojovnice za genderovou rovnost ve filmu.

„Samotný Oscar se pomalu mění podle současných trendů. Začíná se objevovat nominování z řady menšin jak rasových, etnických, tak i třeba pohlavních. To je naprosto v pořádku. Teď ještě změnit název a svět bude zase o trochu lepší,“ dodala McCartyová.

Nadšení pro změnu názvu filmové ceny však nesdílí například Edgar Mohel, producent a jeden z členů filmové akademie: „Nemůžeme si jen tak z rozmaru přejmenovat Oscara a určitě ne na Annu, jak mnozí navrhují. Potom by se zase ozvali muži. Musíme si uvědomit, že většinový heterosexuální muž je sice dnes největší otloukánek, ale i on už cítí jakousi nespravedlnost. Objevují se skupiny, které bojují za práva mužů. Přejmenujeme-li Oscara na Annu, začnou hartusit muži a jsme zase tam, kde jsme byli. V dnešním světě je složité učinit nějaké rozhodnutí, aby se nějaká skupina nenaštvala. Já si myslím, že je to téměř nemožné,“ zoufá si Edgar Mohel. A dodává: „Je tu však naděje, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Nechali jsme si udělat výzkum a připravili podklady a podle všeho to vypadá, že nejlépe z toho vychází název Anál.“

Za prvé je blízko návrhu ženského tábora, tedy Anna. Za druhé anál je unisex. Každý ho má. Dělali jsme si průzkum a neexistuje žádná skupina ani pohlaví, která by neměla anál. Podle lékařů člověk bez análu nemůže žít, tím pádem pokud jste člověk, a je jedno, jestli černoch, homosexuál či patříte k pátému pohlaví, prostě máte anál. A to je cesta, jakou se chceme vydat. Do análu,“ uzavřel Edgar Mohel.

Návrh na přejmenování Oscara na Anál sice nikoho vyloženě nenaštval, bohužel ani nenadchnul. „Podívejte, já jsem nehladověl, nehubnul dvacet kilo a téměř nezešílel, abych se dostal do role jenom proto, abych získal Anál. S tímto názvem nejsem spokojen,“ stěžoval si Joaquin Pheonix, který je za svého Jokera horkým kandidátem na letošní ocenění.

Jak to tak vypadá, má bohužel Joaquin smůlu. Zatím se nenašla dostatečně hlasitá skupina osob, které by název Anál vyloženě vadil, takže přejmenování Oscara na Anál je téměř jistota.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Anál sice z Oscara (prozatím) nebude, ale jinak už genderová vyváženost filmy skutečně mění.