Místopředseda KSČM Stanislav Grospič

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič Zdroj: Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

Karel Steigerwald: Vyberte si, je komunista Grospič slepý, nebo lhář?

Stanislav Grospič, místopředseda komunistů a poslanec, tvrdí, že ruská okupace nebyla okupací, nýbrž nesprávným tragickým omylem. Je to na úrovni tvrzení, že židé nebyli vyvražďováni, nýbrž při svých četných tragických cestách do Polska tam nesprávně umírali na následky dopravních nehod.

Komunisti dlouho zvenku vypadají nevině, odkazují se na ústavu, demokracie mají plná ústa, ale najednou se neudrží a s gustem se prořeknou. Jednou, že se Milada Horáková sama popravila, podruhé že ruská okupace byl tragický omyl. Potřetí, když všichni hlasují, s výjimkou poslance Dolejše, proti tomu, aby 21. srpen byl významný den. Chce snad někdo říci, ptal se tento ojedinělý Dolejš po hlasování, že výročí okupace není pro naše dějiny významné? Všichni jeho kolegové řekli: není.

Co komunisti myslí opravdově? Demokratické zaklínání, které opakují po předúnorovém Gottwaldovi s maskou demokrata, nebo názory Grospiče či Semelové, ostré jako bič soudruha Stalina? Na Grospičovi je nejbizarnější názor, že okupanti nevyměnili naši vládu. To jste Grospiči takový lhář, nebo tak slepý?

Napište si na papírek stokrát „demokratický komunismus“. A stokrát to přečtěte nahlas. Zní to podobně, jako když jsme my, tehdy málem nezletilí skeptici, říkali pražskému jaru 1968 „stalinismus s lidskou tváří“ a těšili se, že Dubčekovo sebeopojení a naivita režim československých Talibánců povalí. Brežněv, Grospiči, lépe rozuměl komunismu než vy. Okupace byla z komunistického hlediska nikoliv nesprávná, nýbrž nutná. Zachránila vládu Sovětského Svazu v okupovaném Československu na dalších dvacet let, než demokratické blouznění Gorbačova pohřbilo komunismus i v Rusku.

Proč máme tyto absurdní tlustokožce stále ještě v politice a kdy zmizí, to je jedna z důležitých českých otázek.