Video placeholde
Rány – Zneklidňující horor o barmanovi, který v práci najde ztracený mobil, jehož prostřednictvím si jej vyhlédne cosi z jiného světa.
Kořist – Zábavný hororový survival o ženě, které se musí ubránit několika hladovým aligátorům při pokusu zachránit svého otce ze zaplaveného domu.
Eli – Podivuhodně vypointovaný horor vypráví příběh nemocného chlapce, kterému rodiče zaplatí léčbu v experimentální léčebně.
Haunt – Halloweenský horor o partě teenagerů, kteří si udělají výlet do domu hrůzy.
Koko-di Koko-da – Bizarní skandinávská časová smyčka, v níž rozhádaní manželé musí stále znova a znova čelit setkání s trojicí děsivých útočníků.
12
Fotogalerie

10 nejlepších hororů roku 2019 – čarodějky, strašidla, psychopati i vražedný kult

Díky obřímu finančnímu úspěchu strašidelných filmů v několika posledních letech se na nás letos valil jeden horor za druhým. Na Netflixu měl premiéru alespoň jeden snad v každém týdnu a i v kinech jich bylo požehnaně. Odvrácenou tváří rozpuku bohužel byla haprující kvalita. Mnohokrát očekávaný horor zklamal, málokdy se z nějakého vyklubalo příjemné překvapení. A když už se nějaký strašidelně laděný film jakž takž povedl, jeho divácké přijetí bylo různorodé. Až ke konci roku pak situaci zachránil Mike Flanagan se svým Doktorem Spánkem, který se dočkal vřelých ohlasů ze všech stran.

  • 1. Suspiria

Režie: Italský režisér Luca Guadagnino, jehož předchozí film Dej mi své jméno byl nominován na několik Oscarů. 

Co čekat: Ambiciózní remake  italské hororové klasiky, který na původním filmu nenechal kámen na kameni. 

Přijetí diváky a kritikou: Čeští diváci na ČSFD hodnotí 65 procenty a využívají celou škálu hodnocení. Na IMDb Suspiria dosáhla na 6.8 bodu z 10. Podle serveru Rotten Tomatoes pak pozitivní vyznění mělo 65 % zaznamenaných recenzí.

O čem to je jednou větou: Talentovaná mladičká americká baletka přijíždí studovat na slavnou berlínskou taneční akademii, přičemž brzy zjistí, že školu ve skutečnosti ovládá prastarý a mocný čarodějnický klan. 

Plusy a mínusy: V případě nové verze Suspirie platí, že co bude pro jednoho plus, bude pro druhého mínus. Režisér Guadagnino společně se scenáristou Davidem Kajganichem totiž proměnili původní prostou hororovou báchorku ve filosoficko politické pojednání o dějinách lidstva. Hororovou atmosféru a hrůzné scény tvůrci těmto svým ambicím neobětovali, pro mnohé diváky ale bude mít film tolik vrstev, že se jim z toho zatočí hlava. 

  • 2. Doktor Spánek od Stephena Kinga

Režie: Talentovaný Mike Flanagan, který se loni výrazně zapsal do povědomí hororových fanoušků seriálem The Haunting.

Co čekat: Film po několika dekádách ladně a kvalitně navazující na slavné Osvícení Stanleyho Kubricka.

Přijetí diváky a kritikou: Vřelé. Na ČSFD je Doktor Spánek se 79 procenty zdaleka nejlépe hodnoceným letošním hororem, podobně na IMDb má snímek 7.5 bodl z 10. Spokojení byli i kritici, pozitivní recenzi totiž napsalo 77 procent z nich. 

O čem to je jednou větou: Danny, který před čtyřiceti lety přežil události zachycené v Osvícení, se setkává s dívkou Abrou, která podobně jako on oplývá nadpřirozenými schopnostmi; oba poté musí čelit skupině zlých bytostí, jež chtějí vysát jejich životní energii. 

Plusy a mínusy: Pozitivní aspekty výrazně převažují. Kromě skvělého řemesla a hereckých výkonů (zvlášť Rebecca Ferguson v hlavní záporné roli si zaslouží pochvalu) lze vyzdvihnout zejména smysluplnost navázání na původní film. Zápletka Osvícení se tu jen lacině nevariuje, film naopak hravě rozvíjí některé staré motivy a prohlubuje mytologii, která byla v Kubrickově filmu jen nakousnuta. Ve výsledku se tak jedná o více než důstojné pokračování, v které snad fanoušci ani nedoufali.

  • 3. Chata 

Režie: Rakouské režijní duo Severin Fiala a Veronika Franz, které před pár lety debutovalo mrazivým psychologickým terorem s názvem Dobrou, mámo.

Co čekat: Další psychologický teror, tentokrát vysoustružený ještě trochu lépe než ve zmíněné prvotině.

Přijetí diváky a kritikou: Čeští diváci měli možnost film vidět na festivalu v Karlových Varech a dosavadní hodnocení činí 75 %.  IMDb hlásí 6.7 bodů z deseti, na Rotten Tomatoes je spokojeno 81 % novinářů.

O čem to je jednou větou: Dva sourozenci jsou svým otcem nuceni během pobytu na horské chatě navázat vztah s jeho novou přítelkyní, které dávají vinu za sebevraždu matky.

Plusy a mínusy: Jednoznačnou devízou snímku je tísnivá atmosféra opuštěné horské chaty zapadané sněhem. Následkem izolace se dusno mezi postavami prohlubuje, tvůrci umí až sadisticky utahovat šrouby a ženou své hrdiny k výbuchu. Vytknout by se dalo, že pro někoho bude film možná příliš čitelný. 

  • 4. Slunovrat

Režie: Snímek je druhým celovečerním dílem Ariho Astera, který loni hororové fanoušky uzemnil výborným Děsivým dědictvím.

Co čekat: Bizarní horor za jasného dne a drsnou studii rozpadu partnerského vztahu v jednom. Sám režisér film popsal slovy „Čaroděj ze země Oz pro perverzáky“

Přijetí diváky a kritikou: Kritici jsou snímkem poměrně nadšení, když pozitivně vyznívá 83 % recenzí. Na IMDb si Slunovrat drží na horor vysoce nadstandardní 7.3/10. Červenou barvou se film po premiéře v kinech mohl dlouho chlubit i na CSFD, alespoň tedy do té doby, než začal být dostupný na internetu (nyní 69 %).

O čem to je jednou větou: Parta amerických studentů přijme pozvánku od švédského kamaráda k návštěvě bizarní oslavy letního slunovratu v odlehlé komuně Hårga. 

Plusy a mínusy:Film jako žádný jiný, který zaujme diváky toužící po nových, nezvyklých zážitcích, a naopak vyvolá zděšené odmítnutí u těch, kteří se přijdou do kina bavit v očekávání klasického hororu plného lekaček. Leckdo taky nezkousne velmi pomalé tempo. Režisér se nesnaží samoúčelně strašit, hororové prvky používá spíše jako katalyzátor dynamiky narušeného vztahu dvou hlavních postav. 

  • 5. My

Režie:Jordan Peele, který snímkem navázal na svůj dva roky starý sociálně kritický horor Uteč. 

Co čekat: Krvavou alegorickou satiru, jež si bere na paškál sociální problémy americké společnosti.

Přijetí diváky a kritikou: Dle amerických kritiků se jedná o zdaleka nejlepší v kinech distribuovaný horor roku, když na Rotten Tomatoes vyznívá pochvalně 93 % všech recenzí.  Příznivě hodnotí i diváci na IMDb, a to známkou 6.9/10. Na české databázi CSFD je hodnocení o řád slabší, činí 58 %. 

O čem to je jednou větou: Dobře situovaná rodinka se musí bránit násilnému útoku svých bizarních démonických dvojníků, kteří vylezli odkudsi z kanálů. 

Plusy a mínusy: Výrazným limitem pro českou reflexi filmu je fakt, že pojednává o Spojených státech (už jeho název je dvojznačný – US znamená stejně tak „my“ jako i „United States“).  Napětí mezi hrdiny a jejich zlými dvojníky odráží sociální svár mezi americkým plebsem a elitami, mezi nimiž jsou nůžky otevřené ještě víc doširoka než v evropském kontextu. Peele pro potřebu filmu vytvořil poměrně složitou mytologii kolem dvojníků, která se ovšem zcela rozpadne, když do ní divák začne vrtat racionální logikou. Zkrátka, tenhle film vás může potěšit a pobavit hlavně tehdy, když mu půjdete naproti. 

Video placeholde
My. Trailer hororu Jordana Peelea • Youtube

  • 6. Krvavá nevěsta

Režie: Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett, jejichž dosavadními největšími režijními úspěchy byly segmenty hororových antologií V/H/S a Southbound. 

Co čekat: Zábavnou, hravou a krvavou hororovou komedii. 

Přijetí diváky a kritikou: Film se prozatím může pyšnit nadprůměrným přijetím napříč databázemi. ČSFD hlásí hodnocení 73 %, na IMDb má Krvavá nevěsta 7.1 bodů a pozitivně vyznívá i 89 % ohlasů od kritiků. 

O čem to je jednou větou: Grace, která se právě přivdala do nechutně bohaté rodiny, čeká zkouška ohněm – v tradici rodinného klanu se musí pokusit přežít svatební noc, kdy se ji všichni ostatní příbuzní budou snažit zabít. 

Plusy a mínusy: Krvavá nevěsta je čistokrevná hororová zábava.  Směle využívá trošku přiblblého námětu, který postupně vysvětlí poměrně hravou a překvapivou mytologií, navýsost sympatické hrdinky, panoptika členů podivínské rodiny a eRkového ratingu. Ten se projevuje jednak častými výstřiky červené tekutiny, jednak neodolatelně vtipnými erupcemi vulgárních nadávek, to když se hrdince v jejím boji zrovna příliš nedaří. Bát se nebudete, což je tak jediné myslitelné negativum. 

  • 7. Dokonalost

Režie: Hororovým žánrem dosud nepolíbený a převážně pro televizi tvořící Richard Shepard.

Co čekat: Neodhadnutelný, různé žánry mísící divný film. 

Přijetí diváky a kritikou: Divácké ohlasy jsou rozporuplné, jak už to u podobných „mindfuck“ filmů bývá pravidlem. Čeští diváci jsou tentokrát o něco vstřícnější než uživatelé IMDb, když hodnotí za 65 % (na IMDB 6.1/10). Na Rotten Tomatoes pozitivně vyznívá 73 % recenzí.

O čem to je jednou větou: Vzhledem k tomu, že zážitku z  filmu jednoznačně prospěje, když o něm budoucí diváci nebudou vůbec nic vědět, a nechají se jeho vývojem překvapit, stačí pouze naznačit, že v jeho středu stojí zneuznaná muzikantka, kolem níž se začnou dít věci!

Plusy a mínusy: Kartou, na kterou film jednoznačně spoléhá, jsou překvapivé zvraty. Děj několikrát prudce zabočí, v první půlhodině nejde ani jen odhadnout, o čem bude půlhodina závěrečná. A jak skutečný vývoj někoho potěší a překvapí, jiný může být otráven, protože se těšil na něco jiného. 

  • 8. U Zlaté rukavice 

Režie: Festivalový filmař Fatih Akin, snímek si odbyl premiéru na letošním festivalu v Berlíně.

Co čekat: Realistickou sondu do života jednoho německého humusáka, skutečného hamburského sériového zabijáka Fritze Honky

Přijetí diváky a kritikou: V Berlíně film u festivalových diváků a kritiků pro svůj naturel vzbudil poměrně silné odmítnutí. Na Rotten Tomatoes vyznívá kladně jen 48 % textů. Divácké hodnocení na ostatních databázích je nicméně přívětivější – možná proto, že prvotní ohlasy odradily řadu „normálních“ diváků, pro něž film skutečně není určen. ČSFD hodnocení se aktuálně zastavilo na 73 procentech, uživatelé na IMDb hodnotí 6.7/10.

O čem to je jednou větou: Znetvořený alkoholik Fritz žije ve špinavém smradlavém bytě v Hamburku, navštěvuje tamní pajzl U Zlaté rukavice a znásilňuje a vraždí (ne nutně v tomto pořadí) ženy, které jsou na tom dostatečně bídně na to, aby s ním šly domů.

Plusy a mínusy: Jednoduše řečeno, tenhle film je hnusný. Nenabízí ani jednu hezkou věc, každá minuta je nepříjemná a smrdí. A těch minut je 110! Na druhu stranu se musí uznat, že režisér asi docílil přesně toho, čeho chtěl. Záleží tedy jen na osobním vkusu každého diváka filmových bizarností, zda čas strávený s Fritzem Honkou vyhodnotí jako dobře investovaný. 

  • 9. Maják

Režie:Robert Eggers, který před pár lety uhranul umělečtěji naladěné fanoušky děsivou Čarodějnicí.

Co čekat: Černobílé artové drama s hororovými prvky.

Přijetí diváky a kritikou: Nejvíc důvodů k oslavám si ve snímku našli profesionálové – filmoví publicisté a kritici napsali podle databáze Rotten Tomatoes 92 pozitivních recenzí. Na IMDb se hodnocení divácky poměrně náročného snímku vyšplhalo k velmi slušným osmi bodům z deseti. Nejstřízlivější jsou prozatím uživatelé ČSFD, kteří Maják ohodnotili 74 procenty.

O čem to je jednou větou: Starý strážce majáku a jeho nový nezkušený pomocník se propadají do šílenství. 

Plusy a mínusy: Alfou a omegou tohoto snímku je formální provedení. Maják působí jako film, který vznikl před dlouhými desítkami let a nyní byl jen objeven a zrekonstruován. Dokonalá je i atmosféra paranoi a osamění, jíž oba muži čelí. Mínusem pak pro řadu diváků může být jakási dějová prostota celého filmu – protože Maják vlastně opravdu není o ničem víc, než o tom, že se dva strážci majáku uchlastají k bláznovství.

  • 10. Řbitov zvířátek

Režie: Děsivý román Stephena Kinga zadaptovali Kevin Kölsch a Dennis Widmyer, kteří se před pár lety uvedli nezávislým hororem Cena za slávu.

Co čekat: Řemeslně poměrně schopně zvládnutou adaptaci románu, který mnozí čtenáři považují za jeden z nejlepších, co Stephen King napsal. 

Přijetí diváky a kritikou: Podle všech zdrojů se jedná o mírně nadprůměrný film. Čeští diváci hodnotí 60 %, IMDB uvádí 5.8/10. Spokojených bylo 57 % kritiků.

O čem to je jednou větou: Americká rodinka brzy po přestěhování z města na venkov zjišťuje, že kus od jejich nového domu je pohřebiště domácích mazlíčků, a kousek od něj ještě jedno místo, jehož půda je prokletá a dokáže obelstít i smrt. 

Plusy a mínusy: Plusem je již zmíněná řemeslná jistota, solidní herecké výkony a odvaha překopat závěr knihy tak, aby se filmový divák, který četl knižní předlohu, dočkal alespoň nějakého malého překvapení. Zkritizovat lze jistou zbytečnost filmu, který oproti předchozí adaptaci ze sklonku osmdesátých let nenabízí nic moc navíc.

Pár dalších strašidelných filmů, kterým můžete zkusit dát šanci, najdete v galerii: