Bentley Supercharged 4½-Litre Blower (1929).

Bentley Supercharged 4½-Litre Blower (1929). Zdroj: Bentley

Bentley Supercharged 4½-Litre Blower (1929)
Bentley Supercharged 4½-Litre Blower (1929)
Bentley Supercharged 4½-Litre Blower (1929)
Bentley Supercharged 4½-Litre Blower (1929)
Bentley Supercharged 4½-Litre Blower (1929)
8
Fotogalerie

Milovníkům veteránů se splní sen: Bentley vyrobí slavné auto z roku 1929, vznikne jen 12 exemplářů

Bentley 4½-litre Team Blower patří mezi nejslavnější vozy tradiční britské automobilky. A teď se po 90 letech vrací. Pojmenování Team Blower si vysloužily kompresorem přeplňované verze modelu 4½-litre, které vznikly ve druhé polovině 20. let minulého století pro tým okolo závodníka Tima Birkina. Cílem bylo vítězství v Le Mans. Ale i když se to nakonec nepovedlo, vůz bývá považován za nejrychlejší závodní stroj své doby. Bentley jedno zachovalé původní auto rozebere na jednotlivé díly a ty následně přetvoří v 3D modely. Díky tomu pak bude moci vyrobit přesné kopie.

Zatímco nepřeplňovaný závodní model Bentley 4½-litre Team Bloweru ve své době poskytoval 97 kW, kompresorem vybavený vůz nabízel 180 kW. Celkem vzniklo 55 exemplářů s přeplňovaným 4,4litrovým čtyřválcem, z nich čtyři byly v závodní specifikaci. A právě jeden z nich poslouží jako vzor pro výrobu 12 nových kusů. Vůz s číslem šasí HB 3403 totiž od roku 2000 vlastní Bentley. Předtím, už v 60. letech však prošel renovací, která vozu ponechala patinu. Automobilka tvrdí, že Blower vypadá přesně tak, jak ho ve své době mohl vidět Birkin.

Poté, co Bentley auto rozebere a jednotlivé díly přetvoří v 3D modely, se o produkci postará divize Mulliner, jejíž specialisté při stavbě využijí dobové i moderní postupy. Autmobilka slibuje minimum odchylek od originálu – pokud k nějakým dojde, pak jen kvůli požadavkům na bezpečnost.

Bentley odhaduje, že výroba 12kusové série zabere asi dva roky. A cena? Tu výrobce neprozradil, rozhodně ale bude hodně vysoká.

Jak bude vypadat Bentley Supercharged 4½-Litre Blower si prohlédněte ve fotogalerii:

Mnoho zajímavých článků o autech si pak můžete přečíst na webu Auto.cz >>>