„Tradiční“ česká pochoutka trdelník – ilustrační snímek

„Tradiční“ česká pochoutka trdelník – ilustrační snímek Zdroj: Eva Fornálová

Praha v očích Barcelony? Maďarské a ruské tradice místo českých. Chyběly jen thajské masáže!

Typické obrázky z Prahy? Trdelníky, matrjošky a Karlův Most. Instagramový profil fotbalové Barcelony se 78 miliony sledujících v den zápasu se Slavií ukázal Prahu v několika krátkých videích. Zároveň při tom i nechtěně demonstroval jeden z jejích největších problémů – přeplněné a Pražákům de facto odcizené centrum města, jednu velkou turistickou past.

Insta stories Barcy na první pohled působily jako výstřižky z reportáží Janka Rubeše o tom, čemu se v Praze vyhýbat. Nejprve klasicky plný Karlův Most – ukázka toho, že se turismus v Praze soustředí do úzkého okruhu Starého města, Malé Strany a Hradu. Pak přišel na řadu trdelník, podle popisku „tradiční český,“ v realitě původně specialita sedmihradských Maďarů s názvem kürtőskalács dovezená do Čech v devadesátých letech a označená vymyšlenými nápisy o tradici od roku 1910 a tak dál.

Příspěvky o Praze završilo video s matrjoškami, které mezi Václavákem a Staromákem koupíte snadněji než pivo. Figurky byly pomalované v barvách dresů Slavie a Barcelony, fanoušci mohli hlasovat, která z nich bude večer slavit.

Správcům barcelonských sítí lze vyčíst jen to, že zapomněli na thajské masáže a rybičky okusující chodidla, další atrakce neodmyslitelně spjaté s naší metropolí a hlavně se starobylou Královskou cestou. Na závěr reportáže si mohli sednout do taxíku a za hezkých osm stovek s ním dojet od náměstí Republiky k Edenu a před tím ještě sehnat masku Hitlera (respektive vybrat si z těch všech, co se po centru prodávají).

Píáristé Barcy samozřejmě za nic nemůžou, podali ten ve světě profláklý obrázek Prahy, jaký dostane většina turistů, pokud se neodhodlají poznat i další části města. Můžeme akorát doufat, že až přijedou „Blaugranas“ příště, uvidí jinou Prahu – českou.