Rajecká Lesná

Rajecká Lesná Zdroj: Profimedia.cz

Bazilika Narození Panny Marie
Bazilika Narození Panny Marie - jižní kaple
Slovenský betlehem je umístěný v Domě Božího milosrdenství
Slovenský betlehem
Slovenský betlehem
10
Fotogalerie

Rajecká Lesná: Poutní místo v Horním Pováží, kde váš čeká záhadná soška Panny Marie a unikátní betlém

Nedaleko termálních koupelí ve slovenských Rajeckých Teplicích leží známé poutní místo - Rajecká Lesná.

Pravděpodobně roku 1498 zde vytvořil sochu Panny Marie neznámý umělec z rodu Frivaldských a příchod prvních poutníků za ní je doložen od roku 1767. Během Rákocziho povstání byla snaha toto místo zlikvidovat, a proto byla Panna Marie odvezena do Slezska, ale po čase se socha záhadně znovu objevila na svém místě. Počet poutníků začal narůstat a původní kostel ze 13. století zasvěcený Marii, královně andělů, přestal vyhovovat. Proto byl v létech 1864-1866 postaven kostel nový, bazilika Narození Panny Marie, do které byla socha přenesena.

Dalším cílem novodobých poutníků bývá Slovenský betlehem. Toto monumentální řezbářské dílo vytvořil řezbářský mistr Jozef Pekara a je umístěný v Domě Božího milosrdenství. Betlém je 8,5 m dlouhý, 2,5 m široký a 3 m vysoký. Spolu je tu rozmístěných asi 300 postav, ze kterých se polovina pohybuje. Expozice nezobrazuje jen Kristovo narození, ale i dějiny slovenského národa.

Z milodarů rodáků žijících v Americe vznikla na stráni nedalekého vršku v letech 1920-1921 kalvárie. Sestává ze 14 kapliček - zastavení. V kostelíku Nanebevstoupení Ježíše Pána na vrcholu jsou vedle oltáře sochy patronů Slovenska sv. Cyrila a sv. Metoda. Pod kalvárií je kaple Panny Marie Lurdské s pramenem průzračné vody, která vyvěrá zespodu kaple a nezamrzá ani v nejtužších zimách. Pramen obsahuje hořčík a magnezium, působí blahodárně na srdce a posiluje kosti. Váže se k němu legenda o slepé žebračce, která se na Zelený čtvrtek zastavila při kapli a vroucně se pomodlila. Když si pak přetřela oči vodou z pramene, vrátil se jí zrak.