Video placeholde

Dokumentární Jihlava oslavuje ženy a demokracii a varuje před Klimageddonem

Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě letos nabízí 277 filmů napříč žánry i historií. Třiadvacátý ročník zahájí 24. října světová premiéra snímku Jaroslav Kučera Deník. Vedle soutěžních sekcí Opus bonum, Česká radost, Mezi moři a dalších přehlídka nabídne retrospektivu Mana Raye, netradiční erotiku, filmy žen o ženách, dosud nezveřejněné záběry z posledních let Václava Havla i šestihodinovou novinku kontroverzního dokumentárního gurua Karla Vachka Komunismus a síť.

Jihlavský festival letos pobídne k symbolickému usmíření východní a západní Evropy. „Zatímco v minulém roce jsme uvedli velkou retrospektivu direct-cinema-verité, která propojila kinematografie Spojených států, Kanady a Francie, letos dáváme významný prostor východoevropským tvůrcům,“ říká ředitel přehlídky Marek Hovorka. „Autorem letošní festivalové znělky i tvůrcem, kterému věnujeme kompletní retrospektivu, je kazachstánský režisér Sergej Dvorcevoj. Doslova mezinárodním objevem je pak představení díla Ukrajince Felixe Soboleva. Jeho profil doplní unikátní přehlídka ukrajinského filmového experimentu 60. až 90. let.“

Další programovou linií letošního ročníku jsou Proměny ženy. Téma předznamenává i festivalová znělka – jediný záběr na tvář herečky Samal Jesljamové, která za výkon ve Dvorcevojově filmu Ajka loni získala cenu v Cannes. Německá režisérka Pia Hellenthal zkoumá ženskou identitu ve filmovém eseji Pátrání po Evě, téma znásilnění otevírá Francouzka Alexe Poukine (Bez postihu), kauze Harveyho Weinsteina se věnuje Britka Ursula Macfarlane (Nedotknutelný)...

Festival na aktuální ročník připravil největší přehlídku děl virtuální reality u nás: nabízí jak VR-kino, tak instalace. Velká pozornost bude na letošní Jihlavě věnována také demokracii, Číně, třiceti letům od pádu komunismu, tématu Jak se nebát? a pod sugestivní hlavičkou Klimageddon také klimatické krizi a ekologii. Festival se zavázal k dlouhodobé šetrnosti, zřídil pozici ekologického ombudsmana, založil ovocný sad a spolu s uváděním snímků o problematice udržitelnosti života usiluje o změnu chování pořadatelů, hostů i diváků.

V tuzemské sekci Česká radost bude soutěžit rekordních jedenadvacet snímků. Adéla Komrzý ve filmu Viva video, video viva představí svého dědečka, výtvarníka a animátora Radka Pilaře, v netradiční roli zakladatele českého videoartu. Viera Čákanyová představí experimentální dokument z extrémních podmínek FREM, který vznikal v Antarktidě. Radovan Síbrt přiveze snímek Postiženi muzikou věnovaný kapele The Tap Tap, složené z hudebníků se zdravotním postižením. (Ne)naplnění cílů Občanského fóra z listopadu 1989 sleduje Robert Sedláček v žánrovém hybridu Soud nad českou cestou.

Soutěžní blok Opus Bonum věnovaný světovému dokumentu nabídne devět snímků ze zemí od Velké Británie přes Palestinu po Madagaskar – například adaptaci globálně úspěšné prózy Patrika Ouředníka Europeana, která se v režii Arnauda de Mezamat jmenuje Doufám, že se máš dobře. Šestnáct snímků představí sekce Mezi moři zaměřená na střední a východní Evropu. Sekce První světla uvede devět výrazných debutů. Jedním z nich je dnes veleaktuální snímek Vydat se na cestu, v němž turecký režisér Mustafa Emin Büyükcoşkun vzpomíná na třiatřicet lidí, kteří přišli o život v syrském městě Kobani, kde se před několika lety střetly zájmy Turecka, Kurdů a takzvaného Islámského státu. Experimenty shrnou pásma Fascinace a EXPRMNTL.CZ.

Nedílnou součástí programu „Ji.hlavy“ je vedle diskusí po projekcích už devět let také Inspirační fórum, série debat s více než stovkou podnětných osobností a odborníků z celého světa. Letos přijali pozvání třeba Isabella Salton, ředitelka brazilské environmentální organizace Instituto Terra (téma Klimageddon), dagestánská spisovatelka Alisa Ganieva (Proměny ženy), chorvatský filozof a politický aktivista Srećko Horvat (Re:demokracie) nebo Američan mexického původu, spisovatel a bývalý člen pohraniční stráže Francisco Cantú. Mezi dalšími hosty nebude chybět šéfka finské pobočky Greenpeace Sini Harkki, komisařka budoucích generací ve Walesu Sophie Howe nebo kandidátka na post afghánské prezidentky Fawzia Koofi.

Pro dokumentární profesionály je opět přichystán obsáhlý industry program včetně mezinárodního workshopu Ex Oriente Film a cen Silver Eye. Inspirativní workshopy a další pestré aktivity čekají i na děti.

V zahajovacím filmu Jaroslav Kučera Deník se autor Jakub Felcman vrací ke kameramanovi filmů jako Sedmikrásky nebo Všichni dobří rodáci Jaroslavu Kučerovi a jeho manželce, režisérce Věře Chytilové. Ceny pro letošní ročník navrhl čínský umělec a aktivista Aj Wej-wej. Přehlídka v Jihlavě poběží do 29. října.