UNESCO: Český stát nedostačně ochraňuje historické centrum Prahy

UNESCO: Český stát nedostačně ochraňuje historické centrum Prahy Zdroj: youtube.com/Around The World 4K

Praha se může brzy ocitnout na seznamu památek v ohrožení, uvádí UNESCO

Historické centrum Prahy zapsané od roku 1992 na seznam UNESCO se může dostat na seznam památek v ohrožení. Takový seznam spravuje také UNESCO a zahrnuje památky, kterým hrozí akutní nebezpečí zániku. Podle komisařů UNESCO, kteří na jaře navštívili Prahu, město i český stát málo chrání hodnoty, pro které byla historická část Prahy na seznam světového dědictví zapsána.

Odborníci upozorňují na stávající i plánované výškové stavby v Praze, za hrozbu pro historické centrum Prahy uvádějí i připravovaný nový stavební zákon, který nepočítá se závaznými stanovisky památkářů. Komisaři požadují přepracování Metropolitního plánu.

Uvádí to Centrum světového dědictví UNESCO a centrála Mezinárodní rady pro památky a sídla ICOMOS ve zprávě, kterou jejich zástupci po jarní monitorovací návštěvě Prahy vypracovali. ČTK ji poskytl Český národní komitét ICOMOS. Zprávu dostalo ministerstvo kultury a Praha, zatím ji však nezveřejnily. Jejich vyjádření ČTK zjišťuje.

Na Seznamu světového dědictví v ohrožení je přes 50 položek, z evropských míst je tam Vídeň, Liverpool a byzanstké chrámy v Kosovu. Několik desítek objektů bylo ze seznamu památek v ohrožení později odstraněno. Zcela bylo ze Seznamu světového dědictví vyškrtnuto Labské údolí v Drážďanech.

Podle zprávy nyní je na Praze a České republice, aby započaly s nápravou tohoto stavu. To, jak se k tomu postaví, vyhodnotí Výbor pro světové dědictví na svém 44. zasedání příští rok. Na něm bude v případě potvrzení zjištěného či potencionálního ohrožení výjimečné světové hodnoty statku, jímž je historické centrum Prahy, posouzeno jeho možné zapsání na Seznam světového dědictví v ohrožení.

Komisaři UNESCO vyjádřili politování nad nečinností státní správy při ochraně historického centra Prahy. "Reaktivní monitorovací mise z roku 2019 vyjadřuje politování, že smluvní stát nereagoval na obavy, doporučení a žádosti o řadě rozsáhlých rozvojových projektů navrhovaných uvnitř nárazníkové zóny, památky a širším okolí, vyjádřené v předchozích zprávách z misí, ani na rozhodnutí Výboru požadující plán na omezení výškových budov s cílem zabránit vizuálnímu narušení historické městské krajiny v Praze," uvádí komisaři UNESCO a ICOMOS ve zprávě z mise.

Soubor opatření schválený Výborem pro světové dědictví přitom monitorovací mise vypracovala v úzké spolupráci s vnitrostátními orgány už v roce 2010. "Zprávy z misí hovoří vždy diplomatickou řečí. Pokud už takto zmiňuje a konkrétně vytýká chyby, jedná se o závažné porušení podmínek, k jejichž dodržování se Česká republika zavázala spolu se zápisem Prahy na seznam světového dědictví UNESCO," řekl ke zprávě Václav Girsa, president Českého národního komitétu ICOMOS.