Bojovníci Islámského státu, do něhož Uzbek Dilkhajota Kasimov posílal nové rekruty.

Bojovníci Islámského státu, do něhož Uzbek Dilkhajota Kasimov posílal nové rekruty. Zdroj: ČTK

Uzbekové tvoří jádro islámských teroristických organizací. Bojuje s nimi americká justice

V roce 2015 zveřejnila americká média (například deník The New York Times) informaci o zatčení skupiny muslimů v New Yorku a jejich obvinění z podpory teroristické organizace Islámský stát. Před pár týdny americká média zveřejnila zprávu o usvědčení Dilkhajota Kasimova, jednoho z těchto obviněných muslimů, z podpory islámské teroristické organizace. Hrozí mu až třicet let vězení. Kasimov se konkrétně proti americkým zákonům provinil tím, že shromažďoval finanční podporu pro cesty nováčků do řad Islámského státu v Sýrii. Jak řekl asistent ředitele americké FBI William F. Sweeney Jr., tento rozsudek má být varováním pro všechny, kdo by chtěli podporovat teroristické organizace.

„Kasimov se připojuje k rostoucímu seznamu jednotlivců, kterým hrozí značná doba vězení za jejich úsilí financovat teroristické činy nebo je vykonávat. Veřejnost by měla vědět, že FBI dál vynakládá veškeré úsilí na ochranu Američanů doma i v zahraničí, a budeme i nadále spolupracovat s našimi mezinárodními partnery na zmírnění hrozby, kterou představují teroristé a rádoby teroristé na celém světě,“ řekl Sweeney.

Kasimov sice žil v USA, ale je původem z Uzbekistánu a Abdurasul Juraboej a Akhror Saidakahmetov – další již odsouzení islamisté z tohoto případu – jsou původem také ze střední Asie a byli odsouzeni k patnáctiletým trestům vězení za snahu připojit se k teroristické organizaci Islámský stát. Naopak další souzení islamisté ze střední Asie Habibov, Zakirov a Rakhmatov ještě na své rozsudky čekají.

Mezi islámskými teroristy mají obyvatelé střední Asie neobvykle výrazné zastoupení, například v Islámském státu jsou jednou z klíčivých národností tvořících základ této organizace. Třeba muž, který spáchal teroristický útok ve švédském Stockholmu, byl také uzbeckého původu. A byl to také uzbecký muslim, který spáchal teroristický útok v americkém New Yorku v roce 2017 a zavraždil při tom osm lidí.