Miloš Zeman opouští střešovickou nemocnici.

Miloš Zeman opouští střešovickou nemocnici. Zdroj: ČTK

Zájem o rekondiční pobyty raketově vzrostl: Nemocnice nemají kapacity, objevily se už i podvodné nabídky

Když prezident Miloš Zeman prodělal několikadenní rekondiční pobyt v nemocnici, nikdo nemohl tušit, jakou lavinu tím strhne. Zatímco do nemocnice nastupoval zchátralý starý muž, po pár dnech z nemocnice vyběhl téměř mladý vlčák. Nejen že si před nemocnicí střihnul několik kliků, ale při demonstraci své znovu nabyté kondice před několika novináři zavěsil balón do basketbalového koše s takovou vervou a lehkostí, že by se za to nemuseli stydět ani hráči NBA. Proměna Miloše Zemana po rekondičním pobytu v nemocnici byla natolik působivá, že spousta lidí zatoužila po tom samém.

„Rekondiční pobyty za normálních okolností nabízíme zcela výjimečně. Nyní ale musíme změnit strategii, neboť jsme zahlceni žádostmi seniorů, kteří chtějí omládnout stejně jako Miloš Zeman,“ potvrdil veliký zájem Rostislav Souček z Olomoucké nemocnice.

„Můj otec trpí dnou a má těžkou cukrovku. Věřím tomu, že rekondiční pobyt ho nejen postaví zpět na nohy, ale učiní jej znovu fyzicky zdatnějším. Když to fungovalo na Miloše Zemana, proč by to nefungovalo na mého tátu,“ usmíval se Marek Plš, který svého otce přivezl v úterý dopoledne do Brněnské nemocnice na rekondiční pobyt.

Nárůst zájmu o rekondiční pobyty v nemocnici nelibě nesou provozovatelé lázní, kterým ubývají klienti. „To si zase prezident něco vymyslel a my teď přicházíme o kšefty. Lidé nám ruší rezervace. V jejich očích jsou rekondiční pobyty nejen účinnější, ale i kratší a levnější,“ kroutil hlavou Jan Režek, ředitel lázní v Poděbradech. Tomu dávají za pravdu i ostatní provozovatelé lázní.

„Lidé chtějí všechno rychle a teď. To my jim nabídnout nemůžeme. U nás pracujeme na uvolnění a postupném, pomalém zlepšování. Nevím, jaké procedury nabízí nemocniční rekondiční pobyty, ale podle mě je to jenom nafouknutá bublina. Takhle rychle a úspěšně to fungovat nemůže,“ upozornil Jan Režek.

Jen ležela na zemi a chrčela

Dalším problémem, který se nabalil na raketový nárůst zájmu o rekondiční pobyty, jsou, jak už to tak bývá, podvodníci. Rekondiční pobyty totiž začala nabízet i neakreditovaná zdravotnické zařízení či rovnou soukromé osoby. „Přes internet jsme sehnali mamince rekondiční pobyt v Jihlavě. Samozřejmě za poplatek, protože dostat dneska člověka na rekondiční pobyt do nemocnice, který pokryje pojistka, je díky zájmu takřka nemožné. Zaplatili jsme deset tisíc. Přivezli jsme maminku, která je po mrtvici, na místo. Byl to rodinný dům. Pán u vchodu se usmíval, maminku převzal a řekl, ať si ji vyzvedneme za čtyři dny. Po čtyřech dnech jsme si pro maminku přijeli a úplně se zhrozili. Byla spolu s několika dalšími seniory v přízemí a u velikého stolu šila peněženky, které pán prodával na kšeft. Využíval seniory jako pracovní sílu, a navíc si za to nechal zaplatit. Navíc jsme po těch čtyřech dnech nezaznamenali u maminky nějakou lepší fyzickou kondici. Nechali jsme ji udělat deset kliků, abychom se pokochali, jak je ve formě, ale ona jen ležela na zemi a chrčela. Takhle jsem si rekondiční pobyt nepředstavovala,“ rozčilovala se Anežka Volná, která sedla na lep podvodníčkovi.

Podobných případů podvodných rekondičních pobytů přibývá. Ministerstvo zdravotnictví varuje, že lidé by měli využívat výhradně akreditovaných nemocnic, případně si o institucích, které pobyty nabízejí, zjistit co nejvíce informací.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Rekondiční pobyt sice z prezidenta mladíka neudělal, možná to ale dokážou modlitby.