Miloš Zeman opouští nemocnici, myslivec na lovu a umělec Jan Saudek.

Miloš Zeman opouští nemocnici, myslivec na lovu a umělec Jan Saudek. Zdroj: ČTK a Profimedia

Stav IQ na českých tocích dnes v sedm hodin ráno: Zemanův velkolepý kanál, hrdinní myslivci a skromný Saudek

Za bolševika byl legendárním rozhlasovým pořadem blok „Stav vody na českých tocích dnes v sedm hodin ráno“, který denně půl hodiny hlásil záhadné shluky čísel. Zpětné zrcátko nechápe, jak se dnešní čeští mořeplavci obejdou bez tak zásadních informací, což potvrzuje podezření, že šlo jen o kódované zprávy českým rozvědčíkům v týlu kapitalistického nepřítele. I tento text je podobně šifrovanou zprávou o stavu IQ na českých tocích dnes v sedm hodin ráno.

„Tak nám zas odvezli Miloše do nemocnice, paní Müllerová!“ oznámil Švejk.

„Myslíte toho srandistu z Červeného Hrádku, nebo toho bonmotistu z Pražského hradu? Mně se pletou, protože sranda je s nima stejná,“ zeptala se posluhovačka Müllerová.   

„Ten z Hrádku byl Milouš – ten z Hradu je Miloš,“ upřesnil Švejk.

„A kam ho odvezli? Do Kateřinek?“ vyzvídala Müllerová. 

„Ne! Do Vojenský nemocnice! Však je to vrchní velitel naší armády,“ zamračil se Švejk.

„Stejně je to divný, pane Švejk,“ mudrovala Müllerová. „Člověk, kterej je zdravej jako řípa, a oni s ním do nemonice. Kdyby tam odvezli premiéra, řeknu si – zas nějaká kampaň a účelovka. Ale Miloš…?“

Pochyby paní Müllerové vzápětí potvrdil šéf Vojenské nemocnice Zavoral, když oznámil, že u Miloše „nenalezli žádné chorobné stavy“, a lidu sdělil, že jeho prezident je zdráv. Hosana! Zřejmě ale soudruzi z Vojenské nemocnice někde udělali chybu, když následně byl Miloš Zeman právě na Zavoralovo doporučení hospitalizován k rekondičnímu pobytu. Hradní hlásný trouba Jiří Ovčáček prozradil, že prezident chce být „fit“ na oslavy 28. října a že se mu udělalo šoufl z oslav 17. listopadu, kam naopak nepůjde. Specialista Kliniky rehabilitačního lékařství Zpětnému zrcátku řekl, že jde o péči navazující na rehabilitaci. „Účastníky bereme do přírody a pracujeme s nimi netradiční technikou. Mimo objímání stromů to může být jízda na raftu, kdy prací s pádlem a rukama vytváříme stereotyp pohybu, nebo jízda na kole a podobně,“ odpověděl na dotaz. Většinou rekondiční pobyty absolvují lidé po mozkových příhodách nebo postižení více orgánových systémů. To by odpovídalo…

Je pravda, že jízda na raftu by Zemanovi – zkušenému vodákovi, který ve výsledcích dýchá na záda kajakáři Prskavci – jistě prospěla. Více obav budí poznámka o jízdě na kole a MěÚ Lány v té souvislosti tak zvažuje vyhlášení zákazu vycházení pro obyvatelstvo. Proslýchá se ale, že prezidentův rekondiční pobyt je možná jen krycím manévrem pro nácvik sjíždění kanálu Dunaj – Odra – Labe, který by měl slavnostně otevřít v roce 2070 jeho sjetím na svém Challengeru v rámci světové série Třicet kanálů prezidenta Zemana.

Stalin budiž nám vzorem

Vzhledem k rychlostním limitům Miloše Zemana bude místy nutné prokopat celé úseky a vytvořit tak nový tok. Naopak tam, kde už řeky tečou, bude třeba je upravit tak, aby se po nich dalo plout co nejrychleji. Projekt Miloše Zemana je proto odborníky srovnáván s Bělomořsko-baltským kanálem – dílem jiného velkého státníka Josefa Vissarionoviče Stalina, který spojil Bílé a Baltské moře. Kanál, který vede přes řeku Dolní Vyg, Vygozero, Oněžské jezero, řeku Svir, Ladožské jezero a Něvu byl také dlouho považován za neuskutečnitelný. Přesto byl postaven účastníky výchovných center (rusky gulag) v rekordním čase v letech 1931–1933 bez ohledu na pomluvy o úmrtí až 250 tisíc těchto bývalých občanů.

Ani naši úředníci nemají malé cíle, protože není malých a velkých cílů, jsou pouze malí a velcí kanálové. Podporovatelé stavby počítají s tím, že kromě pozemků pro koridor v šířce deseti metrů bude třeba od Přerova vykopat novou řeku, aby se mohla u Pardubic spojit s Labem. Navíc bude třeba po celé trase zabrat dalších sedm metrů pro byty, úřady a obří lodní výtah. Právem se Miloši Zemanovi v Číně v té souvislosti přezdívá Bàba píndào, tedy Otec kanál. Lži o vlivu bagrování na podzemní vody strategického prameniště v Nové Vsi, které napájí Ostravu, staví do nového světla příslib čínských investorů. Ti plánují stavbu obřího přístavu včetně bezpečnostní prověrky, kterou zajistí spolupracující firmy kancléře Mynáře.

Ne zcela dobrý signál vyslal do životního prostředí jeho ministr Richard Brabec. Potvrdil tak, že opravdu lepší holub v hrsti než Brabec na ministerstvu. Zpětné zrcátko tím připomíná jeho nekompromisní sestřel náměstka Leo Steinera ze Státního fondu životního prostředí. Stalo se tak poté, co zrádný Steiner pozastavil podle zákona vyplacení dotace pro firmu z koncernu Agrofert. O tomto kroku navíc informoval novináře a tím porušil předpisy tohoto fondu. Není divu, že tenhle ptáček ztratil důvěru Brabce! „Jeho mediální vystupování vedlo ke ztrátě důvěry v jeho objektivní, nestranný a nezávislý výkon služby představený ve služebním úřadu,“ uvedl Brabec. Hajzl jeden, rozumí se Steiner.

Myslivci zachraňující životy, jak mohou

Že se v přírodě dějí i dobré věci, naznačila statistika myslivosti posledního roku. Přestože hlavní letošní sezóna lovů ještě nezačala, výsledky našich myslivců jsou povzbudivé. Výstava jejich úlovků ukázala, že produktivita střelby je velmi úspěšná bez ohledu na to, zda se jedná o trofeje z řad vysoké či černé. Důkazem je několik namátkových titulků z místních i celostátních médií:

Smrtí myslivce skončil hon u obce na Pardubicku

Myslivec měl při honu na Tachovsku zastřelit kolegu

Myslivec skončil postřelený v nemocnici

Myslivec zastřelil 58letého kolegu Miloše

Myslivec zastřelil 29letou ženu, která se lovu účastnila jako honec se psem

Při honu byl zastřelen třiasedmdesátiletý myslivec

Za každou touto tragedií je ovšem skryta záchrana desítek nevinných životů lidí na procházce, cyklistů, sáňkařů, klouzajících se dětí a podobných živlů, které se často bezdůvodně poflakují po přírodě, aniž k tomu mají důvod, natož povolení. 

Jak Saudek nakopal Gottovi zadek

Celkem to visí (ale až teď, dřív dobrý!) Janu Saudkovi, který se konečně dočká 28. října státního vyznamenání z ruky prezidenta Zemana, což považuje za završení své existence. Je podle svých slov slavnější než Karel Gott a silný v kramflecích v pornu, jak řekl Deníku N. Získá tak místenku na slavnostní jízdu parníku Bàba píndào (viz výše) mezi takové celebrity, jako je třeba Daniel Hůlka.

Takže stav IQ na českých tocích dnes v sedm hodin ráno – Ohře Louny 79/42/175…

A myslím, že to je vše, co jsem zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík.