Zdroj: Shutterstock

Jak chutná polévka z chroustů?

I když spousta lidí má spojenou konzumaci hmyzu spíše a asijskou kulturou, není tomu tak. I v Čechách se hmyz dříve hojně pojídal. První zmínka přichází z časopisu Český lid (1892), kde je popsána konzumace motýlů a čmeláků. Víte, čím ještě se nahrazovalo maso v dobách největšího hladu?

Delikatesy z chroustů

Chrousti se vyskytují ve čtyřletých intervalech. Zatímco dospělci devastují listnaté stromy, chroustí larvy – ponravy, které žijí tři roky v zemi, si pochutnávají na kořenových systémech stromů, jenž nenávratně ničí. Chroustí nálety jsou intenzivní, během 24 h hodin jsou schopni požrat listí z celého stromu. V dřívějších dobách se tak chrousti sbírali a následně konzumovali.  A jaké lahůdky se z těchto brouků nejčastěji připravovaly? Byli to například chrousti v cukrové polevě, dušení chrousti, vaření chrousti s citronovou šťávou nebo chroustí polévka. Právě zmíněnou polévku si uvaříme v dalším díle seriálu Zmlsané dějiny.

Další díly Zmlsaných dějin naleznete zde.

Kdo je Roman Vaněk?

Roman Vaněk je vášnivým sběratelem kuchařek a historických receptů. Sám je také autorem mnoha úspěšných kuchařských knih. V pořadu Zmlsané dějiny se rozhodl vyzkoušet, jak chutná jídlo uvařené dle receptů, podle kterých by se dnes už málokdo odvážil uvařit. Aby mohl své kuchyňské pokusy realizovat, povolá vyhlášené šéfkuchaře, o pomoc požádá nejpovolanějšího z povolaných – Docenta Jídlo alias Doc. Martina France z Akademie věd, který je expertem na dějiny stravování.