Angela Merkelová odsoudila tureckou intervenci v Sýrii. Turecko toho okamžitě nechalo a stáhlo vojska

Turecko minulý týden započalo vojenské tažení na území Sýrie, prý za účelem vyčistit oblast tureckých hranic od teroristů. Jak je u Turecka zvykem, pojalo to ve velikém stylu. Armáda, žoldáci, vraždění civilistů a podobně. Tato vojenská intervence se však nesetkala ve světě s pochopením a mnozí mocní státníci ji dokonce odsoudili. Angela Merkelová neváhala ani pár dnů a okamžitě napsala tureckému prezidentovi Erdoganovi smutného smajlíka. K tomu připojila prohlášení, že tažení turecké armády na území Sýrie není hezké. Na základě toho prezident Turecka armádu odvolal domů a sám se místo vojenské intervence věnuje třídění odpadu.

„Je to tak. Smutný smajlík Angely Merkelové mi otevřel oči. Prohlášení, že vojenská akce jí přijde nehezká, mě velmi zarmoutila. Proti tomu nelze argumentovat. Pocítil jsem silné nutkání akci odvolat, což jsem samozřejmě učinil. A právě včas, protože ani ne hodinu nato, mi volal francouzský prezident Macron, aby mi oznámil, že s útokem na Sýrii nesouhlasí a že jsem ho velmi zklamal. To mě dostalo. Rozbrečel jsem se, a abych se uklidnil, musel jsem si koupit kočku. Teď trávím čas tím, že tahám provázek a kočka ho honí. To mě uklidňuje,“ pronesl prezident Erdogan v prohlášení. „Vojenské tažení do Sýrie tedy oficiálně končí. Nyní se zaměřím na něco prospěšného celému světu a budu třídit odpad. To samé doporučím i občanům Turecka. Doufám, že paní Merkelová bude spokojená a bude na mě hrdá,“ zakončil emotiviní projev turecký prezident.

Není to poprvé, kdy nenásilný apel či gesto světových politiků pomohlo dobré věci. Po teroristických útocích ve Francii se přední evropští lídři chytili za ruce a zpívali hezkou písničku. Na základě tohoto gesta islámský stát ukončil svou činnost a jeho představitelé začali šít peněženky a vyrábět náramky z korálků.

Ale zpět k Turecku, které tlak prázdných gest a planých výhrůžek z řad světových politiků již neuneslo a vydalo se na cestu míru. „Dříve jsem kvitoval armádní tažení do Sýrie. Bylo potřeba ty Kurdy postavit do latě. Teď ale, když Merkelová útok odsoudila, a prý dokonce i plakala, jsem přesvědčen, že Turecko by armádu stáhnout mělo. Dokonce přemýšlím, že konvertuju a stanu se křesťanem. Stejně jak to má v plánu učinit i moje rodina i známí,“ nechal se slyšet Kuiruk Muhmen, turecký prodejce kávy z předměstí Istanbulu. Je vidno, apel Angely Merkelové měl dopad i na obyvatele Turecka.

Ať už se říká o Merkelové cokoliv, jedno se jí musí nechat. Vždycky když jde do tuhého a dějí se zlé věci, ona ví, jak situaci odsoudit a přivést agresory k rozumu.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Angela Merkelová sice (asi) Recepa Erdogana nerozplakala, ale třeba se to povedlo Donaldu Trumpovi.