Britský parlament v sobotu hlasuje o brexitové dohodě, kterou domluvil premiér Boris Johnson.

Britský parlament v sobotu hlasuje o brexitové dohodě, kterou domluvil premiér Boris Johnson. Zdroj: Reuters

Brexit se možná blíží rozseknutí: Premiér Johnson doufá, že sobotní hlasování přinese konečné rozuzlení

V dolní komoře britského parlamentu (Sněmovně lordů) začalo první sobotní zasedání od roku 1982. Vláda premiéra Borise Johnsona na něm předkládá ke schválení upravený návrh dohody o podmínkách brexitu. Předseda vlády doufá, že půjde o moment, který přinese rozuzlení vleklé snahy Británie opustit Evropskou unii. Situaci mu ale kromě parlamentní aritmetiky komplikuje pozměňovací návrh, který by schválení dohody mohl pozdržet. Podle Johnsona mají poslanci „historickou příležitost“. Jeho návrh prý umožní celému Spojenému království opustit EU v nynějším termínu na konci měsíce. „Je načase posunout se dál a vybudovat nové partnerství s EU“, prohlásil Johnson ve své úvodní řeči.

„Pro naše přátele v EU je pramálo lákavé, aby byla tato záležitost prodlužována byť o jediný den,“ citovala Johnsona agentura Reuters. Premiér uvedl, že nové odsunutí odchodu z EU považuje za nesmyslné, i kdyby byl nakonec nucen do Bruselu odeslat žádost o odklad. Upravený návrh dohody a vystoupení z EU označil za nejlepší možné řešení.

„Dnešní schválení dohody brexit neukončí. Neposkytne zemi jistotu a poslední slovo by měli mít lidé,“ reagoval lídr Labouristické strany Jeremy Corbyn. Upravené podmínky brexitu jsou podle šéfa hlavní opoziční strany ještě horší než původní verze, kterou Dolní sněmovna třikrát odmítla. Ačkoli chápe „frustraci a únavu“ Britů, jeho poslanci se prý nenechají oklamat prázdnými sliby vlády.

Rozložení sil v Dolní sněmovně je podle médií velmi vyrovnané. Vládní Konzervativní strana v ní nemá většinu, podporu nové verzi brexitové dohody ale avizovali někteří nezávislí poslanci a desítka opozičních labouristů.

Všechny plány možná zhatí pozměňovací návrh

Na klíčový verdikt o podmínkách brexitu vzešlých z posledních unijního summitu ale nakonec vůbec nemusí dojít. Poslanci totiž budou hlasovat o pozměňovacím návrhu předloženém donedávna konzervativním poslancem Oliverem Letwinem. Pokud by opatření uspělo, poslanci by schválením vládního usnesení ještě nedali brexitové dohodě zelenou, pouze by záležitost „vzali na vědomí“. Plnohodnotný souhlas by mohli udělit až poté, co bude schválen zákon, který převede prvky dohody do britského práva.

Vláda podle zdrojů listu The Sunday Times plánuje v případě schválení Letwinova dodatku hlavní hlasování zrušit. Pak by musela podle zákona schváleného minulý měsíc požádat o další odsunutí data brexitu, a to do 31. ledna 2020. Poslanci v září stanovili 19. říjen jako nejzazší termín, do kterého musí parlament schválit buď brexitovou dohodu nebo odchod z EU bez dojednaných podmínek. Jinak musí vláda požádat o zmíněný odklad. Letwinův pozměňovací návrh podle médií vychází z obavy, že kdyby dnes Dolní sněmovna návrh „rozvodové“ dohody podpořila, stále by mohl na konci měsíce nastat brexit bez dohody, protože příslušný ratifikační zákon by do té doby nestihl projít legislativním procesem.