Video placeholde

Z chytrého telefonu se stane hloupý. Microsoft před Vánocemi umrtví vlastní mobilní telefony

Mobilnímu operačnímu systému Windows Phone zbývají poslední měsíce života. A s blížícím se koncem přichází i další informace o ukončovaných službách. V prosinci například nadobro přestane fungovat obchod s aplikacemi.

Již dříve dal Microsoft najevo, že začne postupně vypínat jednotlivé funkce v rámci systému Windows Phone 8.1 a uživatelé tak budou více nuceni k výměně zařízení za novější s Androidem či iOS. Již v červenci firma odstřihla uživatele od aktualizací aplikací a vývojáři ani nemohli nahrát nové.

Aktuální pomyslný hřebíček do rakve, který přijde 16. prosince, tak není ničím překvapivým. Po tomto datu Microsoft pravděpodobně začne s vypínáním i dalších funkcí, které ještě v rámci systému běží. Systému přitom oficiálně skončila podpora v roce 2017.

Znefunkčnění obchodu s aplikacemi ale pravděpodobně příliš uživatelů nepocítí – pokud na systému zůstali i přes všechny překážky, většina velkých vývojářů už své aplikace dávno stáhla či přestala vyvíjet. A to se netýká jen staršího Windows Phone, ale i Windows 10 Mobile, Systému, který měl propojit chytré telefony a počítače skrze jeden systém od Microsoftu.

O historii Windows Phone se dočtete zde >>>