Aby muž přežil těhotenství, musí potlačit svůj smysl pro humor

Aby muž přežil těhotenství, musí potlačit svůj smysl pro humor Zdroj: Profimedia

Příručka moderního fotra: Průvodce těhotenstvím pro muže krok za krokem

Těhotenství je všeobecně vnímáno jako ryze ženská záležitost. Zní to logicky, protože muži těhotní nebývají, takže se ve společnosti rozšířil názor, že se mužů těhotenství netýká. Není to tak úplně pravda, protože ač muž není těhotný, poměrně často bývá s těhotnou ženou v blízkém celodenním kontaktu.

O ženách a těhotenství toho víme hodně. Existuje nespočet publikací, které toto téma řeší. Je ale až po hříchu málo studií, které by se v případě těhotenství zabývaly muži.

Z toho důvodu jsem se rozhodl přinést alespoň některé kusé informace a tipy pro muže, jejichž žena je těhotná. Začneme úplně od začátku.

Žena zjistí, že je těhotná

- Toto je zlomový bod. Ať už žena být těhotná chtěla, anebo nechtěla, je to pro ni velmi emotivní okamžik. Samozřejmě, že i pro muže je to emotivní okamžik, nicméně v tomto případě je třeba v první řadě podpořit budoucí rodičku. Rozbrečet se, že to je všechno v prdeli, může muž někde potom v přítmí o samotě. Nejdříve muž musí těhotnou partnerku povzbudit, třeba si s ní dát i takzvaný high five, usmívat se a tvrdit, jak se na dítě těší.

Žena pořád zvrací

- Těhotenské ranní nevolnosti se týkají i mužů. Ne sice přímo, ale potýkají se s následky. V žádném případě není doporučeno, pokud žena hlasitě zvrací na záchodě, za ní přijít, jestli se nemůže trochu ztišit, protože chcete ještě spát. Ani taktní zavření dveří od záchodu, aby to dávení nebylo tak slyšet, není gentlemanské.

Přijatelné řešení je například zapnout nahlas televizi anebo hudbu, abyste to neslyšeli.

Náhlé změny nálad u ženy

- Muži se v těhotenství musí vypořádat hlavně se změnami nálad budoucí rodičky. Ačkoliv její nálady nedávají smysl (u hororu se začne smát, načež se rozbrečí, protože došla čokoláda, a pak na muže začne křičet, protože si pod hrnek nedal podložku, a to všechno během půl minuty), muž je musí akceptovat. Nesnažte se jejím náladám porozumět. Pouze plňte ženiny rozkazy a neustále opakujte: „Miláčku, máš pravdu.“

Žena se začíná zvětšovat

Není to jenom rostoucí břicho, ale celkově žena začíná různě natékat a zvětšovat objem. Základem všeho je na to neupozorňovat. Zde nepřipadá v úvahu ani dobře mířený vtípek pro zlepšení nálady. Vtípky jako třeba: „Tvoje břicho bude mít už pomalu vlastní gravitační pole,“ přijdou vtipné jenom vám. Ženě ne. V případě, že bude v jejím dosahu ostrý předmět, hrozí i vaše fyzická likvidace. Objem ženy v těhotenství (tedy vlastně i mimo těhotenství) nikdy, ale opravdu nikdy nekomentujte. Pokud se vás žena sama zeptá, jestli není moc tlustá, a vy nechcete lhát, raději si přivoďte mrtvičku anebo se omluvte, že musíte rychle na záchod, protože máte průjem. Všechno je lepší než vyřčená pravda.

Předporodní kurzy

Je pravděpodobné, že žena bude chtít navštívit předporodní kurz. Vy máte jenom dva úkoly. Zaprvé zaplatit kurz a zadruhé jít tam s ní, držet tam hubu, tvářit se, že vás to zajímá, neusnout tam a nehrát si tam s mobilem.

Součástí předporodního kurzu bývá i laktační kurz, kde se řeší kojení. Je to neuvěřitelný vopruz, ale vy se tvařte, že vás to zajímá, a v žádném případě po jeho skončení neříkejte, že teď už o dojení víte úplně všechno.

Porod

No a pak to přijde. Žena rodí. Vy tam jenom stůjte, nepřekážejte a v žádném případě nežádejte doktora, jestli by vám nepřinesl kafe, protože cítíte únavu.

Uvědomte si, že vy jste na porodním sále navíc a nikoho nezajímáte. Jste tam od toho, aby na vás rodička mohla křičet, že za to můžete vy. Jenom se pitomě usmívejte a pokuste se neomdlít.