Thomas Fitzpatrick

Thomas Fitzpatrick Zdroj: wikipedia

Thomas Fitzpatrick: Válečný hrdina, který opilý přistál v New Yorku před barem. Dvakrát

O dětství Thomase Fitzpatricka se toho příliš neví. Jedna z mála dostupných informací je, že se narodil 24. dubna roku 1930. Přičemž jde o velice zajímavý údaj vzhledem k tomu, že Fitzpatrick bojoval v Pacifiku během 2. světové války. Americká armáda přijímala rekruty až po dovršení 18 let, se souhlasem rodičů přijímala výjimečně i 17leté. Fitzpatrickovi bylo ale na konci války teprve 15. Zdá se proto, že k pravidlům měl vždy poněkud vlažnější vztah.

O pár let později se Fitzpatrick, nyní již plnoletý, přihlásil do armády znovu. A během služby v Korejské válce se naplno projevily jeho nervy z oceli. Získal hned dvě vyznamenání. Stříbrnou hvězdu za mimořádnou odvahu a Purpurové srdce za zranění v boji. Přičemž slovní doprovod k druhému vyznamenání říká o Fitzpatrickovi mnohé.

„Během strategického ústupu si desátník Fitzpatrick všiml zraněného důstojníka zhruba 90 metrů před jeho pozicí. V pokusu o jeho záchranu byl společně s dalším vojákem vážně zraněn. Navzdory velký bolestem a ztrátě velkého množství krve se vrátil zpět na pozici a zorganizoval druhý, již úspěšný pokus o záchranu důstojníka, který podporoval krycí palbou.“

Po návratu z války se usadil v New Jersey a začal se věnovat své dlouholeté vášni pro létání. Často pak jezdil do New Yorku, kde se věnoval druhé velké vášni. Pití.

29. září roku 1956 krátce před třetí hodinou ranní se stal Fitzpatrick středem pozornosti jedné rozlučky se svobodou. Přítomní mu nevěřili, že se dostane z New Jersey na Manhattan během 15 minut. Fitzpatrick se vytratil a štamgasti zakrátko uslyšeli letadlo přelétající nad barem. Všichni logicky vyběhli před hospodu, kam začínající pilot právě parkoval ukradenou Cessnu. Je třeba zmínit, že rozpětí křídel letadla bylo 10 metrů. Mezera mezi domy na Saint Nicholas Avenue byla 20 metrů. Jak dokázal Fitzpatrick v opilosti vměstnat letadlo do tak malé mezery a ještě bezpečně přistát, nikdo nechápal. Místo vysvětlování se ale válečný veterán hrnul do baru, aby si ještě před zavíračkou stihl objednat poslední drink. Dorazivší policie žádné vysvětlení nežádala a Fitzpatricka jednoduše zatkla. 

„Bylo to 100 tisíc ku jedné, že se tam trefí. Takřka nemožné,“ komentoval tehdy Fitzpatrickův kousek Hans Behrens z policejního úřadu pro letectví. „Výkon hodný astronauta,“ hlásal titulek New York Times následující den.

Fitzpatrick ohromil nejen veřejnost, ale i majitele ukradené Cessny. A to natolik, že byl onen muž ochoten přehlédnout fakt, že mu válečný hrdina letadlo odcizil. Fitzpatrick tak nakonec z celé záležitosti vyvázl jen se stodolarovou pokutou.

Tím ale neuvěřitelný příběh nekončí. Takřka přesně o dva roky později seděl Fitzpatrick znovu v baru a jeden z hostů mu odmítal uvěřit, že přistál s letadlem na Manhattanu. Co se dalo dělat, pilot bez licence si musel sehnat další letadlo a kousek do posledního detailu zopakoval.

„Nevěděl jsem, co mám dělat,“ popsal situaci policii jeden z přímých svědků. „Dupnul jsem na brzdy a najednou přes střechu přeletělo letadlo a perfektně přistálo přímo přede mnou. Viděl jsem vysokého statného blonďatého chlapa vyskočit ven a utíkat pryč. Rychle pak zmizel v boční ulici.“

Fitzpatrick opět skončil ve vězení, ale tentokrát neměl takové štěstí. Majitel letadla neměl pro jeho akrobatický kousek pochopení.

„Váš problém je, že nevíte, kdy přestat pít,“ řekl tehdy soudce Mullen. „Naposledy jste zaplatil jen pokutu 100 dolarů. Kdybyste byl řádně potrestán, třeba bychom tu dnes nestáli.“

I tak ale soud nakonec přihlédl k Fitzpatrickově skvělé vojenské kariéře a jinak čistému trestnímu rejstříku. Za mřížemi strávil jen 6 měsíců. Navzdory následnému dokončení kurzu letectví mu nebylo umožněno stát se pilotem. Nad New York tak již nikdy nevyletěl. Zemřel 14. září roku 2009 ve věku 79 let.