Babišovo těsné objetí s Evropskou unií

Babišovo těsné objetí s Evropskou unií Zdroj: ČTK/Dospiva Jakub

České předsednictví EU bude skromné. Ukažme rozhazovačné unii šetrnost!

Možná víte, že naše země bude v roce 2022 předsedat Radě Evropské unie. Zuzana Bubílková by nejspíš zavtipkovala, že bůh ví, zda bude EU dvacet dva ještě existovat, nicméně presumujme, že se našeho předsednictví snad dožijeme. Český rozhlas zjistil, že se vláda chystá přidělit na zmíněné předsednictví v EU méně peněz než jiné členské státy, a i méně než jsme investovali do našeho minulého předsednictví.  

Šetřit se hodlá hlavně na investičních nákladech, ale i na odměnách pro participující pracovníky. Jednotlivá ministerstva by si, alespoň dle informací ČRo, přála na akci delegovat až 600 zaměstnanců, nicméně A. Babiš chce do předsednického sektoru vyslat pouze cca 200 osob. Nicméně i tak naše předsednictví vyjde české daňové poplatníky minimálně na 1,2 miliardy (!) korun. To není málo.

Kritika přichází  

Již se pomalu zvedá vlna kritiky, že bychom měli na realizaci předsednictví uvolnit více veřejných peněz. Abychom prý neudělali ostudu, jen těch euro-konferencí a sympozií, co se musí údajně udělat. Snahy o navýšení rozpočtu jsou samozřejmě haleny do pěkného starostlivého hávu, jak máme být odpovědní a že nesmíme naše předsednictví podcenit.

A již dotčení ministerští úředníci, jejichž rétoriku přejímají i některá media, šermují drastickými čísly, o kolik musíme prý navýšit rozpočet na tuto zásadní věc.

Je smutné, že když někdo říká, navyšme rozpočet na akce spojené s citovaným předsednictvím, tak současně neříká, kde by chtěl ubrat. Pakliže by někdo z ministerských úředníků pravil, dáme naše třinácté platy nebo dvacet procent našich platů či například pololetní odměny na zabezpečení kvalitnějšího předsednictví, tak by se to dalo brát jako odpovědná argumentace. Pokud někdo říká A, měl by říkat nepochybně i B.

Sny o výhodách

Zastánci navýšení rozpočtu s oblibou uvádějí, že se nám předsednictví vyplatí, jelikož prý jako předsedající země můžeme pro sebe vyjednat různé výhody – včetně finančních. V posluchačích se pak nepřímo evokuje představa, že když dáme na reprezentaci ČR místo jedné miliardy třeba tři nebo čtyři, tak získáme například o dvacet nebo třicet procent více z unijních peněz.

To je opravdu podivně naivní idea, takhle to prostě nefunguje. A hlavně, naznačený postup, že by si předsedající stát přihrával peníze navíc – jako „malou domů“ sui generis – je zcela protiprávní. Ergo kladívko, jestliže někdo z politiků a úředníků hovoří o tom, že naše předsednictví by republice přineslo nezanedbatelné finanční prostředky navíc, tak by měl být důsledně investigativně dotázán, jak to vlastně myslel… Pravděpodobně by se o něj mohly začít zajímat i orgány činné v trestním řízení, patrně jsme na stopě protiprávního jednání. Stačí jen naznačit.

Šetřit se bude!

Autor tohoto komentáře naopak vítá, pokud náš stát přistoupí k předsednictví šetrně a úsporně. ČR by se tak mohla stát vzorem pro jiné Evropany v hospodárnosti. Ono se často na různých euro-unijních konferencích a webech hovoří o nutnosti ekonomičnosti a šetrnosti, ale v praxi skutek utíká.

Buďme zde průkopníky, osekejme náklady – osekejme různé konference, workshopy, šišaté stoly a rauty během naše předsednictví! Tak jak jsme kdysi dali světu mj. kostku cukru a kontaktní čočky, dejme Evropě ideu střídmosti, hospodárnosti a šetrnosti. Přejděme konečně od slov k činům, páni politici a ministerští úředníci!