Video placeholde
Extinction Rebellion
Extinction Rebellion
Extinction Rebellion
Extinction Rebellion
Extinction Rebellion
5
Fotogalerie

Klimatičtí aktivisté Extinction Rebellion blokádou v Praze rozzuřili řidiče

Dnes v ranních hodinách proběhla akce nazývaná Stop Praho! 1.0 organizovaná na Facebooku a webových stránkách enviromentální skupinou Extinction Rebellion. Aktivisté s transparenty zastavili dopravu na několika místech v Praze. Celá blokáda trvala pouze pár minut, nicméně samozřejmě stihla rozlítit stávkou postižené řidiče automobilů a veřejné dopravy.

Video zachycuje miniblokádu v ulici U Slavie, kde aktivisté roztáhli přes přechod pro chodce transparent se svým heslem „Rebel for life“ (Rebeluj pro život) a znemožnili tím průjezd křižovatkou. Řidič osobního automobilu se snaží aktivisty z přechodu vyprovodit s odůvodněním, že na to nemá čas, protože je v práci, a příchozí příslušníci Policie ČR vyhrožují použitím donucovacích prostředků.

Akce byla ohlášena na webových stránkách Extinction Rebellion slovy: „V pátek 11. a v sobotu 12. října se rebelové z celé země spojí v Praze a budou pořádat nápadité akce narušující běžný chod věcí.“ Nicméně o nápaditosti této podoby rebélie by se dalo spekulovat. Za zajímavější by se dala považovat instalace na pražském Náměstí republiky, kde aktivisté zbudovali šibenici a lidé stáli s oprátkami na kostkách ledu, znázorňujících náš ubíhající čas a potencionální důsledek.

Hnutí Extinction Rebellion bojuje proti ignorování klimatických změn a snaží se zvrátit podle nich nadcházející vyhynutí lidské rasy. „Nechceme obyčejným lidem zbytečně narušovat životy, ale už více než třicet let nikdo neposlouchá, co říkají světoví vědci a klimatická hnutí. Musíme se svým poselstvím vyjít do ulic.“ Vysvětlují Extinction na Facebooku. Svoji agendu podporují sloganem:

Zaběhnutý chod věcí pálí Amazonský prales.
Zaběhnutý chod věcí rozpouští arktický led.
Zaběhnutý chod věcí nás nakonec zabije.

O tématu klimatických změn, jejich příčině a hlavně o roli člověka kolují rozdílné, mnohdy protichůdné názory. Alternativní pohled na věc poskytuje například autor webu klimaskeptik.cz Vítězslav Kremlík, který o této problematice nedávno hovořil v našem pořadu Prostor X. Celý rozhovor ke zhlédnutí zde:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Vítězslavem Kremlíkem • Prostor X