Greta Thubergová

Greta Thubergová Zdroj: ČTK

Samaritánům odzvonilo. Plastová víčka se už sbírat nebudou. Je to neekologické, tvrdí Greta

Českému národnímu sportu, tedy sbírání víček na nemocné děti, odzvonilo. Podle Grety Thunbergové jsou plastová víčka neekologická a ničí naši planetu. „Dozvěděla jsem se to teprve nedávno, že v České republice lidé sbírají plastová víčka. Jak se opovažují? Copak oni nevědí, že s každým dalším plastovým víčkem mi ukradnou kousek dětství?“ rozbrečela se Greta.

„Tohle není to, za co bojuju. Víte, jak dlouho trvá, než se takové plastové víčko rozloží? Myslel někdo na velryby? Plastová víčka se dostanou do oceánu a potom je žerou velryby, které kvůli tomu uhynou. Z toho jsem smutná,“ povzdechla si.

Jelikož je Greta uznávaná autorita na životní prostředí, Česká republika se oficiálně zastyděla a sbírání plastových víček na nemocné děti zakázala.

„Tudy cesta nevede. Podle statistik je Česká republika pátým největším znečišťovatelem životního prostředí plastovými víčky. To není nic, z čeho bychom se měli těšit. Naopak je to ostuda. Slečna Greta má pravdu. Měli bychom myslet ekologicky. Na nemocné děti můžeme sbírat cokoliv, co neničí planetu. Například něco veganského. Namátkou mě napadá avokádová pomazánka,“ tvrdí premiér České republiky Andrej Babiš.

Sběrny plastových víček po celé České republice se pod tíhou tlaku Grety a ekologicky smýšlejících politiků i občanů aktuálně přeorientovávají právě na sběr avokádové pomazánky.

„Je to boj, ale ono to půjde. Kontejnery na plastová víčka vysteleme alobalem a lidé do nich místo víček budou dávat avokádovou pomazánku. Efekt bude podobný jako s plastovými víčky, ale navíc tak zachráníme planetu,“ uvažoval Tomáš Vlahý, oblastní koordinátor sběrny plastových víček, který tvrdí, že až se sběr avokádové pomazánky rozjede, bude to mít pozitivní efekt v tom, že nemocné děti budou mít alespoň co jíst.

Zatímco v současné době probíhá transformace sběru plastových víček na pokrokový sběr avokádové pomazánky, běžní lidé jsou rozčarováni.

„Sbírání víček na nemocné děti je naše dlouholetá tradice. Moje babička i moje máma sbíraly víčka na nemocné děti a já v tom zdárně pokračuju. Máme plastových víček plný sklep. Při posledním vážení to byly tři tuny. Nevíme totiž, kam ta plastová víčka máme dávat. Teď když je to zakázané, jsem upřímně v šoku. Za prvé, co budeme dělat s tolika víčky, za druhé, co si počnou nemocné děti, za třetí, jak se dělá avokádová pomazánka? Vždyť to bude děsně drahé. To už bude levnější těm dětem poslat peníze,“ kroutí hlavou paní Alžběta, která v návalu vzteku na vteřinu procitla a pohrávala si s myšlenkou, že lepší než syslit doma víčka je dětem poslat peníze.
Jaký dopad bude mít zákaz plastových víček na českou ekonomiku, na to prozatím není odpověď. Námi oslovení ekonomové jsou v predikcích zdrženliví, neboť nikdo neví, jaká bude situace na trhu.

„Tak samozřejmě, že stát drží v plastových víčkách určitý kapitál. Místo zlatého standardu tu byl dlouho plastový standard, kdy část státních úspor bylo kryto právě plastovými víčky. Také se chystalo, že plastová víčka vstoupí na burzu. S tím je teď konec. Uvidíme, jaké možnosti nabídne avokádová pomazánka,“ opatrně prohlásil Evžen Soukal, ekonom a tajemník České národní banky.

Pravdou tak je, že až čas ukáže, zda přechod z plastových víček na avokádovou pomazánku česká ekonomika ustojí.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Andrej Babiš českým prezidentem zatím není, na preméra si ale v novém sitcomu hraje šéf Tv Barrandov Jaromír Soukup.