Video placeholde

Tomki Němec: Havel byl pro mě skoro bůh, poznal jsem ho obnaženě a mohl fotit i v nejintimnějších situacích

Václava Havla bych dnes fotil jinak, zestárnul jsem a už bych neměl takové koule, říká Tomki Němec. Fotografování je jeho posedlost, jde mu o zachycení doby a lidí v nich. Havla měl nejdřív za boha, ale musel vystřízlivět. Poznal ho jako málokdo jiný, s velkými plusy i lidskými mínusy. A dnes na něj prý myslí ob den.

Svou unikátní zkušenost se Němec snaží předávat i těm, kteří dnes mají Havlovo jméno za nadávku. Mluví o názorové občanské válce, kterou přiživuje i současný prezident. V tom je prý ten obrovský rozdíl mezi Havlovým a Zemanovým prezidentstvím. Němec říká, že mu Václav Havel změnil život a roky s ním strávené byly velká jízda. Mohl ho fotit i v nejintimnějších situacích, bývalý prezident ho pustil maximálně blízko a otevřel se mu. Byl to prý slušný člověk, a i když se třeba rád napil, nikdy ho neviděl opilého.

Chyby a mínusy Václava Havla Němec vnímá, zpětně mluví i o zklamání, které ale první porevoluční hlavě státu nevyčítá. Byl autoritou a znali ho po celém světě. Na rozdíl od dnešních politiků. Na rok 1989 vzpomíná Němec jako na vysvobození. Říká, že je z generace, které to všechno spadlo do klína. Dnes už cítí změny a zmiňuje utahování šroubů.

Tomkiho Němce baví fotit lidi a dokumentovat dobu, její důležité momenty. Proto fotil demonstraci Milionu chvilek pro demokracii na Letné a proto půjde fotit i na pohřeb Karla Gotta. Nejde mu o soutěžení s dalšími fotografy, dělá to kvůli sobě.

Jak by dnes fotil Tomki Němec Václava Havla? Jak ho poznal a jak blízko se k němu dostal? Proč mu focení prezidenta po několikaleté odmlce lezlo na nervy? A jakou hodnotu má vlastně dnes fotografie?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>