Video placeholde

Meteorit, který změní Česko a odhalí „motýle“. Eva Jiřičná v Praze odhalí své nejnovější umělecké dílo

Pro letošní ročník Signal Festivalu připravila světoznámá architekta Eva Jiřičná unikátní instalaci, která se jmenuje Co kdyby to byla pravda. Na vlastní oči ji mohou návštěvníci festivalu vidět od 10. do 13. října v pražských Vojanových sadech vždy od 19 do 24 hodin. Vstup je zpoplatněn, lístky si můžete zakoupit ZDE. A co o samotné instalaci řekla autorka? Podívejte se na video v úvodu článku.

„Pokud se tam půjdete podívat, tak jsou tam taková zrcadla. A když vás v noci osvítí magické světlo a vy se v těch zrcadlech uvidíte, tak vás to donutí zpytovat svědomí,“ říká o své instalaci na Signal Festivalu architektka Eva Jiřičná. Její „meteorit“, jak své dílo sama popisuje, má každému návštěvníkovi doslova nastavit zrcadlo a přinutit ho, aby se nad sebou zamyslel a možná se i pokusil změnit k lepšímu. A trochu tajemně dodává, že se po zhasnutí světel objeví i „motýle“.

Podívejte se na celý rozhovor s Evou Jiřičnou v Prostoru X:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Evou Jiřičnou • Prostor X

Eva Jiřičná je světově nejuznávanější architektkou českého původu. Typická je pro ni architektonická všestrannost, soulad mezi formou a funkcí, ale i důraz na uplatnění skla a kovu v odvážných konstrukcích, díky nimž se do nitra staveb dostává přirozené světlo. Se svým pražským i londýnským ateliérem dává podobu mnoha interiérům i rodinným domům, projektuje veřejné budovy různého zaměření, mezi nimiž můžeme nalézt knihovnu, hotel, univerzitu, kongresové centrum či dopravní terminál. Jiřičná se stala významnou představitelkou high-tech stylu, v němž však nechybí prostor pro jistou tvarovou eleganci, jemnost či lehkost výrazu.