Dobrovolníci uklízejí les u Podhořského potoka. Ilustrační foto.

Dobrovolníci uklízejí les u Podhořského potoka. Ilustrační foto. Zdroj: MČ Praha 8

Ekologická civilní služba by pomohla planetě, zvýšila zručnost mladých a přinesla mezigenerační solidaritu

Myslím, že nastal čas na zavedení ekologické civilní služby, v rámci které by se mladí muži a mladé ženy kolem dvacátého roku věku věnovali ochraně přírody v nejširším slova smyslu, a pomohli tak naší krásné planetě Zemi přežít. Uvedu čtyři základní důvody, proč by bylo dobré, aby se tak – nejlépe bez zbytečného odkladu – stalo.

Za prvé: Spousta mladých lidí (nejen v ČR) se začala aktivně zajímat o ekologii a ochranu životního prostředí. Bez jakékoliv ironie: Bylo by velkou celospolečenskou škodou tohoto potenciálu nevyužít. Citovaný elán by se mohl promítnout i do podpory zákona zavádějícího roční ekologickou civilní službu. Mladí říkají jasně: Politici už konejte, musíme ihned pomoci naší planetě.

Politici by tedy měli začít jednat a přijmout, co nejdříve zákon ukotvující pro mladé muže a ženy povinnost rok se zdarma věnovat ochraně planety – od čištění potůčků a lesů až po pomoc se tříděním odpadu. Přesnou náplň by samozřejmě dodali vědci, ano ti „vědci“, jichž se dovolávají protestující (nejen) studenti. Kdo by neznal heslo Grety a spol.: „Poslouchejte vědce!“ Přesnou dobu, zda by to měl být rok či rok a půl, bych ponechal na další detailnější diskuzi politikům

Za druhé: Sociologové a další vědci často kritizují, že společnost je stále více rozdrobená a že mnozí lidé se vzájemně skoro nepotkají, že žijí uzavřeni ve svých sociálních bublinách. V rámci „ekologické civilky“ by došlo k propíchnutí zmíněných bublin a stmelení lidu českého a moravského.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!