Video placeholde
Co žere Gilberta Grapea (1993) – Leonardo DiCaprio. Život Gilberta Grapea není zrovna dvakrát radostný.
Chyť mě, když to dokážeš (2002) – Leonardo DiCaprio. Film byl natočen podle skutečného příběhu Franka Abagnalea, talentovaného podvodníka, který v mladistvém věku dokázal úspěšně padělat šeky a vydávat se mj. za pilota, lékaře či právníka.
Skrytá identita (2006) – Leonardo DiCaprio. Bostonská kriminálka vede válku s organizovaným zločinem.
Krvavý diamant (2006) – Leonardo DiCaprio. Drsný politický thriller přenáší diváka do africké Sierry Leone, zmítané v devadesátých letech krutou občanskou válkou.
REVENANT Zmrtvýchvstání (2015) – Leonardo DiCaprio. V první polovině devatenáctého století se zkušený lovec a stopař Hugh Glass vydává společně se svým synem a dalšími muži na výpravu.
10
Fotogalerie

Od cucáka z Titanicu po uznávaného herce. 10 nejlepších rolí Leonarda DiCapria

Leonardo DiCaprio se stal globální hvězdou díky velkofilmu Jamesa Camerona Titanic.  Odvrácenou stranou náhle získané slávy bylo, že se pro mnoho lidí stal nepříliš sympatickým. Viděli v něm zkrátka jen toho „hezounka z Titanicu“.  Přitom se pozapomnělo, že DiCaprio, který začínal v televizních seriálech a poprvé se na filmovém plátně objevil v hororově-komediální šarádě Critters 3, dosáhl na svou první oscarovou nominaci již v období před Titanicem. Díky výtečnému výběru rolí ale za sebe postupně cejch Jacka Dawsona smyl a dnes těžko najít herce, který by byl takovou zárukou kvality, jako Leo.

10. Co žere Gilberta Grapea

Rok výroby: 1993

Režie:Lasse Hallström

Náčrt děje:  Život Gilberta Grapea není zrovna dvakrát radostný. Žije v americkém zapadákově jménem Endora, otec mu zemřel, a chudák mladý Gilbert tak musí vydělávat a starat se o svého mladšího mentálně postiženého bratra Arnieho a chorobně obézní matku Bonnie. Zkrátka, není mu co závidět. Záblesk světla do jeho života přinese krásná Becky, která zrovna Endorou projíždí. Najde čerstvě zamilovaný Gilbert způsob, jak svůj život změnit?

Zhodnocení: Díky roli mentálně postiženého Arnieho získal tehdy ani ne dvacetiletý DiCaprio první oscarovou nominaci. A nutno říct, že zcela po právu, neboť právě jeho výkon povyšuje Hallströmův film nad nekonečnou řadou podobných snímků, které dojímají diváky příběhem retardovaných hrdinů. 

9. Chyť mě, když to dokážeš

Rok výroby: 2002

Režie:Steven Spielberg

Náčrt děje:  Film byl natočen podle skutečného příběhu Franka Abagnalea, talentovaného podvodníka, který v mladistvém věku dokázal úspěšně padělat šeky a vydávat se mj. za pilota, lékaře či právníka. Dopadnout se ho snaží zapálený agent FBI Carl Hanratty, s nímž Frank rozehraje napínavou a zábavnou hru kočky s myší. Vztah obou hrdinů se nicméně z původního policista-kriminálník změní na zvláštní druh přátelství.

Zhodnocení: Pět let po premiéře Titanicu začal být DiCaprio díky roli podvodníčka Franka lidem pomalu ale jistě sympatický. Režijní maestro Spielberg natočil příjemnou oddechovou komedii, v níž může divák fandit jak DiCapriovi, který prchá před zákonem, tak jeho policejnímu protivníkovi s tváří Toma Hankse. Spielberg umí a jeho dva herečtí kumpáni zrovna tak.

8. Skrytá identita

Rok výroby: 2006

Režie:Martin Scorsese

Náčrt děje: Bostonská kriminálka vede válku s organizovaným zločinem. Ve snaze zlikvidovat irský zločinecký gang vedený bossem Costellem pověří čerstvého absolventa policejní akademie Billyho Costigana, aby skupinu infiltroval. To se mu i podaří, situace se ovšem zásadně zkomplikuje. Gangsteři totiž mají v rámci policejních složek také svojí „krysu“, Colina Sullivana, který rychle stoupá v kariérním žebříčku. Jak se boj mezi policií a gangstery vyostřuje, situace se pro oba muže stává jen stěží udržitelnou.

Zhodnocení: Martin Scorsese zremakoval tehdy čtyři roky starou hongkongskou Volavku jak nejlépe uměl a vyšel mu z toho atmosférický, napínavý gangsterský film, který to dotáhnul až na Oscara. Přesto dodnes u řady lidí přetrvává dojem, že je Skrytá identita tak trochu zbytečným snímkem a ocenění přišlo tehdy hlavně za zásluhy. Nad kvalitou hereckých výkonů, včetně toho DiCapriova, se ovšem otazníky nevznášejí.

7. Krvavý diamant 

Rok výroby: 2006

Režie:Edward Zwick

Náčrt děje: Drsný politický thriller přenáší diváka do africké Sierry Leone, zmítané v devadesátých letech krutou občanskou válkou. Krásná, ale zpustošená krajina je svědkem jednoho krveprolití za druhým, bratrovražedných bojů mezi vládními vojsky a protivládními rebely. Taková situace donutí dva muže, hrdiny příběhu, k nepravděpodobnému spojenectví. Bývalý bílý žoldák a nynější pašerák diamantů Danny Archer se spáruje s chudým místním rybářem Solomonem Vandym. Danny chce najít obrovský růžový diamant nevyčíslitelné ceny, Solomon zase zachránit svého syna z vlivu krvežíznivých rebelů

Zhodnocení: Důkaz, že i úspěšná akční pecka může nést poselství. Na jednu stranu akční napínavý nářez, na stranu druhou relevantní zamyšlení nad válkou a sobeckým drancováním krajiny. Zamrzí, že dnes takové filmy v podstatě vymizely. 

6. REVENANT Zmrtvýchvstání

Rok výroby: 2015

Režie: Alejandro González Iñárritu

Náčrt děje:  V první polovině devatenáctého století se zkušený lovec a stopař Hugh Glass vydává společně se svým synem a dalšími muži na výpravu. Bojují s neprostupnou a drsnou krajinou, nepřátelskými indiány, osudným se ale nakonec stane útok rozzuřené medvědice. Ta Glasse brutálně zraní. Jeden z členů výpravy, John Fitzgerald, trvá na tom, aby Glassovi pro dobro všech pomohli na onen svět. V následující potyčce dojde k zabití Glassova syna. Glass je pak zaživa pohřben a opuštěn uprostřed divočiny. Touha po pomstě je ale mocná, silnější než smrt, dalo by se říct. Zubožený muž vyleze z hrobu a vydá se po stopách svého skoro-vraha.

Zhodnocení:Leonardo se díky roli Hugha Glasse konečně dočkal vytouženého Oscara, což z Revenanta činí zásadní bod v jeho filmografii. Divácky příznivě přijatý survival kouzlí krásnou kamerou, atmosférou drsného severu i sveřepými hereckými výkony. Řadě lidí ale nesedne snaha o metafyzické přesahy, která jednoduchý příběh o přežití a pomstě natáhla na problematické dvě a půl hodiny. 

Video placeholde
Revenant Zmrtvýchvstání. Trailer k filmu s Leonardem DiCapriem v hlavní roli • 20th Century Fox

5. Titanic

Rok výroby: 1997

Režie:James Cameron

Náčrt děje:  Stařičká přeživší jedné z nejtragičtějších katastrof lidských dějin, Rose Calvertová, vypráví hledači pokladů Brockovi Lovettovi láskyplný příběh, který prožila právě na palubě luxusního zaoceánského parníku. V roce 1912 se tehdy sedmnáctiletá dívka zamilovala do chudého mladíka Jacka Dawsona, který vyhrál palubní lístek v pokeru. 

Zhodnocení: Nejvelkolepější romantický film všech dob a také jeden z těch snímků, o němž lze bez zdráhání prohlásit, že ho viděl snad opravdu každý. Fiktivní slzopudná romance na pozadí skutečné katastrofy vytáhla na sklonku devadesátých let do kina i lidi, kteří do něj běžně nechodí, a dlouho byla nejúspěšnějším filmem z hlediska kino tržeb vůbec. A z Leonarda DiCapria udělala světovou filmovou hvězdu.

4. Vlk z Wall Street

Rok výroby: 2013

Režie: Martin Scorsese

Náčrt děje:  Film vychází z memoárů burzovního makléře a nemorálního podvodníka Jordana Belforta a popisuje jeho úsilí vydělat co nejvíc peněz, a to i praktikami ne zrovna čistými. Bezstarostná jízda plná drog, chlastu a prostitutek ale nemůže trvat věčně. Zvlášť když si člověk na každém kroku dělá nepřátele a o jeho činnost se začíná zajímat FBI.

Zhodnocení: Rozverná komedie, která divákovi předkládá morálně odpudivého hrdinu a nechává na něm samotném, aby se s tím popasoval. Pro jednoho se může jednat o inspirativní tři hodinky a po zhlédnutí půjde investovat na burzu, druhý ve filmu uvidí sžíravou satiru nesympatických kravaťáků z Wall Street.

Video placeholde
Trailer k filmu Vlk z Wall Streetu. • Bontonfilm

3. Prokletý ostrov

Rok výroby: 2010

Režie: Martin Scorsese

Náčrt děje: Šerif Teddy Daniels stojí před nejzapeklitějším případem své kariéry. Má vyšetřit zmizení vražedkyně Rachel Salondové z vězeňské psychiatrické léčebny na ostrově Shutter Island. Již brzy po připlutí na ostrov sezná, že v léčebně něco pěkně smrdí. Provádí snad zdejší personál v čele s nesympatickým lékařem Johnem Cawley na pacientech experimenty? A jak s tím vším souvisí Teddyho mrtvá manželka, která se mu v halucinacích neustále zjevuje?

Zhodnocení: Spolupráce Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho funguje na jedničku, což se i v tomto žebříčku projevilo hned několikrát. Jejím vrcholem je pro mnohé právě Prokletý ostrov, mysteriózní atmosférická laskomina, jakých se najde jen pár. Třešničkou na dortu je pak závěrečná pointa, které dokáže diváka uzemnit. 

2. Nespoutaný Django

Rok výroby: 2012

Režie:Quentin Tarantino

Náčrt děje: Příběh sleduje osudy černošského otroka Djanga a sympatického lovce lidé dr. Schultze při putování americkým Jihem těsně před začátkem americké občanské války. Djangovi je přislíbena svoboda, pokud Schultzovi pomůže dopadnout duo nebezpečných zabijáků – bratry Brittlovi. Navíc se mu tím otevírá cesta k tomu, aby zachránil svou milovanou manželku Bromhildu ze spárů nelítostného otrokáře Calvina. 

Zhodnocení: Klasická tarantinovka tentokrát ve westernovém prostředí, plná brilantně napsaných dialogových výměn a nečekaných erupcí brutálního násilí. Pro Leonarda DiCapria pak jedna z mála dosavadních příležitostí zahrát si záporáka (otrokáře Calvina). Nutno říct, že si ji vychutnal plnými doušky. 

1. Počátek

Rok výroby: 2010

Režie:Christopher Nolan

Náčrt děje:  Dom Cobb je zloděj. Ale ne jen tak obyčejný zloděj – krade myšlenky a informace. Pomocí jakési sci-fi mašinky je schopný se dostat své oběti takříkajíc „do hlavy“ a v předem pečlivě naprogramovaném snu myšlenku nenásilně získat. Jeho umění je žhavé hlavně v oblasti průmyslové špionáže. Byznysmen Saito má ale pro Cobba nachystanou zakázku, která se vymyká. Cobbovým úkolem tentokrát nebude myšlenku ukrást, ale vnuknout. Cílem je, aby Saitův konkurent Robert Fisher, dědic obří energetické firmy, rozprodal své čerstvě zděděné jmění.

Zhodnocení: U Christophera Nolana platí, že co film, to událost.  A zrovna Počátek byl před devíti lety fakt velkou událostí. Komplikovaný, ale do nejmenšího detailu promyšlený děj tehdy nadchl snad všechny fanoušky filmové science fiction. Leonardo DiCaprio, který do té doby hrál zejména v dramatech, romantických filmech a gangsterkách, pak dokázal, že dokáže utáhnout i velký letní blockbuster.