Zdroj: Mall.TV

Dětský hematogen byl vyroben pro potlačení chudokrevnosti
Roman Vaněk zkouší neobvyklé recepty
Jak chutná sladká slanina a pochoutka z morku?
7
Fotogalerie

Bábovky z morkových kostí a tyčinky z hovězí krve? Troufnete si na tyto recepty?

V předchozích dílech Zmlsaných dějin jsme vám představili starobylé recepty na dušené veverky a na oblíbenou panskou delikatesu z kapřích jazýčků. Nyní je čas na příjemnou sladkou tečku. Co takhle vyzkoušet oblíbené pochoutky z barokní doby?

Byli to právě naši předci, kteří k výrobě sladkostí používali nejroztodivnější ingredience. V době baroka tak nebylo nic neobvyklého, že se k přípravě dezertů používala slanina, morek či krev z jatečních zvířat. Že to nezní moc lákavě? Podívejte se na video a zjistěte, jak si připravit dobové "pochoutky". V tomto díle Zmlsaných dějin ochutnáme Dobrou krmi ze slaniny (1712), Morkové pábovičky (1831) a Dětský hematogen ze sušené krve (1964), který se v některých zemích jí dodnes.

Další díly Zmlsaných dějin můžete vidět zde.

Kdo je Roman Vaněk?

Roman Vaněk je vášnivým sběratelem kuchařek a historických receptů. Sám je také autorem mnoha úspěšných kuchařských knih. V pořadu Zmlsané dějiny se rozhodl vyzkoušet, jak chutná jídlo uvařené dle receptů, podle kterých by se dnes už málokdo odvážil uvařit. Aby mohl své kuchyňské pokusy realizovat, povolá vyhlášené šéfkuchaře, o pomoc požádá nejpovolanějšího z povolaných – Docenta Jídlo alias Doc. Martina France z Akademie věd, který je expertem na dějiny stravování.